Fojo får regeringsuppdrag ta fram råd och stöd för journalister som drabbas av hat och hot

alicebahkuhnke 2Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet Fojo har fått regeringens uppdrag att identifiera, utveckla och genomföra insatser riktade till journalister och redaktioner i för att kunna förebygga och hantera utsatthet för hot och hat.
I uppdraget ingår att bygga upp en digital kunskapsbank, genomföra seminarier för kunskaps- och erfarenhetsutbyte samt utforma och handha en tjänst som erbjuder anpassat råd och stöd till journalister och redaktioner för att förebygga och hantera hot och hat.

- Hatet och hoten mot journalister är ett angrepp på dels de enskilda individerna, men också på yttrandefriheten och demokratin. Därför satsar vi på ökat stöd till de som har blivit utsatta, men även på förebyggande kunskapsinsamling, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Fojo söker chef för internationella verksamheten

Fojo söker en chef som ska leda och utveckla den internationella verksamheten. Du stödjer Fojos projektledare i deras arbete och träffar våra partners och givare. Du ser till att verksamheten håller en fortsatt hög nivå.
Medier är satta under hård press både i Sverige och internationellt. Att arbeta för att försvara yttrandefrihet och att stödja fria, oberoende, professionella medier är därför viktigare än någonsin och rollen innebär ett ständigt förändringsarbete för att möta nya krav på journalister och journalistik.
Här kan du läsa mer, och ansöka, om jobbet.

Mats Amnell

81 ärenden hittills i år för Offentlighetsjouren

En journalist vill se ett avtal som reglerar villkoren för en utköpt kommunal tjänsteman. Kommunen nekar med hänvisning till personalsekretess. Journalisten får hjälp av Offentlighetsjouren (OJ) att överklaga. Kammarrätten underkänner senare kommunens argument och tvingar den att lämna ut avtalet.

Det är ett av de 16 fall där journalister hittills i år fått hjälp av OJ att överklaga avslagsbeslut om att få ta del av allmänna handlingar. I fyra fall har kammarrätten hittils i år upphävt myndigheters beslut. I ytterligare åtta fall har myndigheterna ändrat sitt tidigare beslut när överklagandet kommit in. I fyra fall har kammarrätten gett myndigheter rätt. Totalt har OJ hittills i år hjälpt till med 81 ärenden. Här är några fler exempel på ärenden:

Jack Werner

Jack Werner ska kartlägga arbetet mot falska nyheter åt Fojo

Jack Werner ska göra en kartläggning och metodutveckling av arbetet i Sverige mot falska nyheter och desinformation åt Fojo.
- Under den senaste tiden, då jag föreläst om hur journalistiken ska tackla den nya tidens utmaningar, har jag allt tydligare börjat känna att fejknyheter och desinformation är omöjligt att diskutera utan att i samma andetag prata om journalistikens systemfel, begränsningar och problem, säger Jack Werner.

Det finns goda skäl att anta att valet 2018 kommer att färgas av både svenska och utländska försök att påverka valutgången med falska nyheter och desinformation. Det svenska samhället har redan börjat rusta. Mediesektorn är av naturliga skäl i centrum och lokala medier kan ha en central roll i detta scenario.

Wendela_Hebbe_Foto_WendelasVänner

Åtta reportage till final i Wendelapriset

Juryn för Wendelapriset 2017 har under våren gått igenom 41 förslag på kandidater till Wendelapriset för bästa tryckta socialreportage. Av de föreslagna nominerar nu juryn åtta reportage som kommer att tävla om prissumman 50.000 kr. Priset kan antingen ges för ett av de nominerade reportagen eller delas av flera.
Följande reportage utan inbördes rangordning deltar i finalomgången:

"Säkerhetskursen" har förlängd söktid

Fojos säkerhetskurs vänder sig i första hand till frilansare och medarbetare på mindre redaktioner som annars inte har möjlighet till att få kunskaper om hur man ska tänka, agera och skydda sig när man befinner sig i konfliktområden. Vi har förlängt ansökningstiden för Säkerhetskursen fram till 9 november. Läs mer här.

Kursen EU och världen har blivit uppskjuten till våren 2018. Datum är inte bestämt.

Suvojit Bandopadhyuaya,

Journalistik i en värld med terror

–Oavsett om vi gillar det eller inte så kommer hot och terrorism att finnas kvar.
Med de orden inledde journalistprofessor Renaud de la Brosse konferensen Journalistik i en värld med terror.
Du kan se alla föreläsningar från den första dagen här
Bland det som forskarna talade om var hur terrorister använder sociala medier, hur Twitter användes vid attacken i Stockholm i april och hur globala medier rapporterar om terrorism.
Till sist pratade den turkiske chefredaktören Can Dündar, som tvingats i exil, om situationen i hemlandet.

World Press Freedom Day 2017

Pressfrihetens dag uppmärksammades!

Den 3 maj uppmärksammades Pressfrihetens dag över hela världen. I år hölls Unescos officiella firande av Pressfrihetens dag i Jakarta i Indonesien och vid konferensen presenterades boken The Assault on Journalism som med all önskvärd tydlighet beskriver hur illa ställt det är.

Många tog tillfället i akt och diskuterade hoten mot pressfriheten, både i Sverige och internationellt. Och en svensk utgivare tillbringade dagen i en rättssal som målsägande. Den åtalade är en man som i tingsrätten dömts för att ha dödshotat henne med anledning av publiceringar som Gefle Dagblad har gjort. Anna Gullberg skriver i en krönika i Gefle Dagblad om hur hoten och haten på senare år eskalerat. 

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se