Marika Griehsel
Foto: Simon Stanford

Marika Griehsel leder internationellt pilotprojekt mot hat och hot

Frilansjournalisten och dokumentärfilmaren Marika Griehsel ska leda det pilotprojekt som är starten på regeringsuppdraget Medieinstitutet Fojo och Utrikespolitiska institutet fått för att starta ett internationellt center som ska samla kunskap kring hot och hat. Centret ska också hjälpa mediehus och journalister att motverka trakasserier och stötta utsatta samt utarbeta rutiner för att analysera och hantera näthat.

Marika Griehsel är mångårig journalist och var bl a Afrikakorrespondent för Sveriges Television under drygt 11 år.

Kravaller, upplopp och bilbränder - så förbereder du dig

Nu gör Fojo en säkerhetskurs för svenska förhållanden, ledd av Federico Moreno!
Kanske undviker journalister att vara på platser där verkligheten blir våldsam och urartar, för att istället ringa polisen och fråga vad som hänt? Vi behöver vara mentalt förberedda på vad som kan hända, och lära oss vad vi ska tänka på när vi är på plats rapporterar om det som händer.
De här två kursdagarna i november utformar vi tillsammans med polisen i Örebro och psykologer. Läs mer och anmäl dig här.

Fredrik Backman
Foto: Linnéa Jonasson Berneholm

Samtal med Fredrik Backman

Författaren Fredrik Backman började med att skriva krönikor på Helsingborgs dagblads gratistidning Xtra Helsingborg. För fem år sedan kom hans första bok, nu har hans böcker översatts till 40 språk.
Har du läst några av dem? Då kan du anmäla dig till ett Fojoseminarium i form av samtal med Fredrik i Stockholm fredag den 24 november.
Här kan du läsa mer och anmäla dig.

Fojo och UI startar internationellt center mot hat och hot

Hot och trakasserier har blivit vardag för många kvinnliga journalister. Det som gör hatet så speciellt mot dem är att de oftast inte angrips utifrån vad de rapporterar, utan för att de är kvinnor. Som i alla fall där journalister och medier attackeras, så kan det leda till självcensur och uteblivna granskningar vilket är en fara för demokratin och som på sikt kan leda till slutna samhällen.

Medieinstitutet Fojo och Utrikespolitiska institutet har nu fått regeringens uppdrag att starta ett internationellt center som skall verka för ett fritt och öppet medieklimat. Centret ska samla kunskap kring hot och hat, hjälpa mediehus och journalister att motverka trakasserier och stötta utsatta samt finna rutiner för att analysera och hantera näthat.

Hanna Andersson

Hon ska leda arbetet mot hat och hot

Hanna Andersson är journalisten som ska leda Fojos arbete i Kulturdepartementets uppdrag att förebygga hat och hot mot journalister.
Hanna har mångårig erfarenhet som lokalreporter och redaktör. Under åtta år verkade hon nära läsarna i rollen som kommunreporter och lokalredaktör på Norrköpings Tidningar. Därefter arbetade hon som länsredaktör, och var närmaste arbetsledare och nyhetschef för 11 lokalredaktörer på Östgöta Media.

Golaleh Azad
Foto: Shakeb Issar

Säkerhetskursen - platser kvar

-Jag hade aldrig åkt till Afghanistan om jag inte gått Fojos säkerhetskurs först.
Det säger Golaleh Azad, frilans från Göteborg, som nu arbetar på en dokumentär.

Nästa kurs är 11–15 december. Sök du också! Läs mer här.

Wendela Hebbe
Foto: Wendelas Vänner

Flyktingreportage delar Wendelapriset

"Båda reportagen belyser flyktingarnas situation, Europas största samhällsfråga i vår tid. Där andra nöjt sig med enstaka nedslag har reportageteamen lågmält och envetet, månad efter månad byggt förtroende på plats och kunnat berätta en historia om hur världens problem, Europas flyktingkris och Sveriges mottagande skoningslöst drabbar på individnivå".

Årets Wendelpris delas lika mellan två reportageteam, Jonas Fröberg och Malin Hoelstad från Svenska Dagbladet och Matilda Nyberg, Malin Roos och Diamant Salihu från Expressen. Priset för bästa skrivna socialreportage är på 50 000 kronor, och delas ut i Södertälje den 15 september.

Per Hultengård och Daniel Nordström.
Cecilia Wikström, Per Hultengård och Daniel Nordström.

Offentlighetslagstiftningen äldst i världen - men inte bäst

Den svenska offentlighetslagstiftningen är äldst i världen. Men den är inte bäst.
Medieinstitutet Fojo har låtit The Centre for Law and Democracy jämföra hur olika länders offentlighetslagstiftningar står sig mot varandra. Resultatet är att Sverige hamnar en bra bit ner på listan.
- Vi lever väldigt mycket på myten om den svenska öppenheten men vi är absolut inte bäst, säger Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för liberalerna, som deltog i Fojos seminarium "Svensk offentlighet – bäst i världen?" i Almedalen.

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se