Video: Så kollar du upp en bild på nätet

Vill du kolla om en bild på nätet verkligen visar det som den påstås visa? Använd de här verktygen för att kolla upp dess bakgrund.

Fler alternativ:

  • du kan göra sökningar på bildens egen webbadress. Denna får du fram genom att högerklicka på bilden i de flesta webbläsare vi via TinEye eller Google Image.
  • du kan ladda ner bilden till din egen data och sedan göra en sökning med själva bilden via TinEye eller Google Image. Högerklick fungerar för det mesta här också.
  • TinEye har en list där du kan sortera sökresultatet utifrån flera parametrar, till exempel med den äldsta publiceringen eller den största bilden överst. Storlek på bilden kan också vara en ledtråd, ofta är den största bilden den ursprungliga

Google Images fördel är att sökmotorn hittar bilder snabbt efter publicering, medan TinEyes styrka är de olika listningar som går att göra vid en sökning.

Vill du till exempel spåra bildens ursprung är ett tips att leta efter den tidigaste publiceringen. Om du öppnar den bilden i ett bildbehandlingsprogram kan du gå till bildinformationen, så kallad metadata, och se vad som finns där. På de flesta bildbehandlingsprogram hittar du Metadata någonstans i menyfältet. Där kan det gå att få fram när och var och med vilken slags kamera bilden är tagen till exempel, men det är långt ifrån alltid detta fungerar då många publiceringssystem tvättar bort sådan här information.

Leta efter andra tecken som kan säga något om bilden. Går det att utläsa något på skyltar, fordons registreringsnummer eller något annat i bilden?

Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.