Makt och vanmakt – en intervju med Göran Rosenberg om de stora onlineplattformarna  

(Intervjun genomfördes 13 juni 2024.)  

2023 kom EU:s Digital Services Act (DSA) som skall reglera monopolställningen Very Large Online Platforms (VLOP:s) i vårt samtida informationslandskap, både i deras roll att sprida och att tillhandahålla information.

Göran Rosenberg har under de senaste veckorna drabbats av plattformen Metas outgrundliga (algoritmdrivna) inskränkningar, vilket han skrev om i Expressen. Händelsen aktualiserar att på ett övergripande plan diskutera aktörernas makt och brukarnas vanmakt, i synnerhet att få transparenta och rimliga förklaringar till avpubliceringar. 

Faktajouren: Göran, kan du kort berätta vad du har drabbats av under de senaste veckorna?  

Göran Rosenberg: Från och med den 6 juni [2024] tar FB bort alla poster som länkar till min hemsida, www.rosenberg.se, dvs till artiklar och bokutdrag som jag vill dela till mina vänner och följare på FB. Jag upptäckte också att utrensningen var retroaktiv, dvs att texter som delats långt tidigare också försvann. För varje borttagning fick jag ett automatgenererat meddelade från FB om att posten hade klassats som ”skräppost”. Detta fortsätter i skrivande stund. Alla länkar till min hemsida rensas blixtsnabbt bort oavsett vem det är som delar dem.  

Faktajouren: Dina försök att få kontakt med Meta har hittills varit fruktlösa, eller? Hur tycker du en plattform som Meta förvaltar sin monopolställning i förhållande till oss som vill publicera och dela material?  

Göran Rosenberg: Efter snart 10 dagar [sedan den 6/6 2024] har jag inte fått något svar från Meta. Inga svenska myndigheter eller medier har heller visat sig intresserade av att utreda saken vidare (däremot norska medier), trots att jag ansträngt mig för att dokumentera det hela dag för dag. Det som nog upprör mig mest är att Meta tycks ha tagit bort alla mänskliga mellanhänder i sin modererings- och kontrollverksamhet. Det betyder att den som förstår sig på att manipulera Metas algoritmer, exempelvis genom AI-botar eller liknande, kan få stort genomslag. Det enda sättet att ”komma till tals” med Meta är att fylla i ett digitalt formulär där man uppmanas förklara varför posten borde få vara kvar, dvs omvänd bevisföring, den anklagade måste bevisa sin oskuld istället för att den som anklagar måste bevisa skuld. Det självklara hade annars varit att Meta lade in en mänsklig kontrollstation mellan algoritmerna och en eventuell reaktion. 

Faktajouren: Efter det du har varit med om – på vilket sätt tycker du att statliga aktörer lika mycket som vi medborgare bör bemöta VLOP:s makt? 

Göran Rosenberg: Det här är alldeles uppenbart en fråga för statliga och överstatliga aktörer att ta itu med. På några decennier har ofattbar makt över kommunikation och opinion lagts i händerna på allt mäktigare privata aktörer. Det är en makt som lätt kan manipuleras och missbrukas. Demokratins försvagning i land efter land tror jag i stor utsträckning är en följd av detta. 

Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.