Fojos experter analyserar

Faktajourens projektledare Andreas Önnerfors anlitas flitigt av olika medier för att kommentera aktuella händelser som rör desinformation och faktagranskning.

Andreas Önnerfors

Andreas Önnerfors är professor i idé- och lärdomshistoria. Han har specialiserat sig på den europeiska upplysningstidens kulturella och intellektuella historia, med särskilt fokus på intellektuella nätverk och möten, hemliga sällskap och konspirationsteorier. Sedan 2015 har han forskat på idéerna bakom populistisk högerretorik, främst i Tyskland, och har en profil inom radikaliseringsstudier och forskning kring konspirationsteorier. Sedan 2022 är han projektledare för Fojos Faktajouren. Han medverkar regelbundet i nationella och internationella medier som expert inom desinformation, faktagranskning och konspirationsteorier.
Andreas forskning hittar du genom att söka på hans namn på Google Scholar, ResearchGate, Academia.edu och ORCID bland annat.

Aftonbladet: Om orden i trolldebatten

Andreas Önnerfors förklarar vad orden i debatten betyder.

Tidningen Syre: Om konspirationsteoretiker

Varför dras så många människor till konspirationsteorier? Och är det någon idé att försöka omvända en övertygad konspirationsteoretiker genom att presentera fakta? Om det intervjuas Andreas Önnerfors av Tidningen Syre.

DN: Om humor och satir i högerradikal opinionsbildning

"Humor" och "satir". Så försvarar Jimmie Åkesson sin kommunikationsavdelning. Andreas Önnerfors intervjuas om dess roll i högerradikal opinionsbildning.

SR: Om att Eurovision är en chans till omtag

Andreas intervjuas i samband med det omdiskuterade Eurovision i Malmö 2024.

SR: Om att SDs trollfabriker hotar det demokratiska samtalet

Andreas Önnerfors om varför avslöjandet inte förvånar honom.

SR: Om hur du undviker att bli blåst på sociala medier

Andreas Önnerfors menar att du måste vara källkritisk och fundera på om det du ser verkligen kan stämma. En intervju som gavs i samband med Eurovision i Malmö 2024.

SVT: Om gammalt material som metod

Ett vanligt grepp är att sprida bilder på gammalt material och påsåt att det är filmat nu för att manipulera bilden av vad som egentligen händer, förklarar Andreas Önnerfors här.

Aftonbladet: Om att juryns röster var ett ställningstagande

Andreas Önnerfors intervjuas om varför juryns röster var ett ställningstagande i debatten som omgav Eurovision i Malmö 2024.

SRF: Om desinformation och Eurovision

Andreas Önnerfors intervjuades om desinformation av den schweiziska tidningen SRF i samband med Eurovision i Malmö 2024.

P1 Kultur: Om vad som händer efter Eurovision finalen

Vad händer efter finalen? Andreas Önnerfors är med och diskuterar i studion.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.