Som president döpte Donald Trump om den amerikanska rymdmyndigheten till det mer coola ”US Space Force,” gav dem en logga som liknar Star Treks och och en bemanning som faktiskt kallas ”Guardians” och som bär uniformer liknande besättningen i science fiction-seriens Battlestar Galactica. Men rymden är trots namnen och uniformerna inte science fiction längre.
Det kretsar drygt 7 700 satelliter i rymden runt jorden men långtifrån alla är aktiva, flera tusen är övergivna men snurrar ändå. De allra flesta satelliter är numera privatägda och där dominerar två amerikanska bolag; SpaceX som ägs av Elon Musk och PlanetLabs Inc, ägt av William Marshall. Strax därefter i rankingen kommer Kinas, sedan Rysslands försvarsdepartement.
Så vad gör EU i rymden?
EU gav sig in i sektorn i början av 2000-talet och den första europeiska satelliten Galileo, sköts upp 2006. EU har numera 30 satelliter uppe. EU har numera ett europeiskt navigeringssystem (GNSS) – snart i var mans mobiltelefon – som ger mer exakta platsuppgifter än det amerikanska systemet GPS. Sedan 2018 finns eCall i alla nya bilar i EU (kopplat till Galileo) så att blåljuspersonal snabbt kan hitta till en olycka.
Sommaren 2023 användes jordobservationsprogrammet Copernicus även av turister när man via dess hemsida kunde följa skogsbränderna i södra Europa dag för dag, plats för plats i stor geografisk detalj.
Copernicus har länge används av meteorologer, jordbrukare, polis och räddningspersonal, vägtrafikplanerare, flygkontroll, osv. Egnos sköter säkerheten. Govsatcom tillåter polis, militär och räddningstjänst att kommunicera ostört och snabbt. SSA övervakar faror i och från rymden som extremväder, kometer eller asteroider.
Men nya rymdsatsningar är på gång och en av de viktigare handlar om trafikkontroll (Space Traffic Management) där en stor del av arbetet blir att följa de över 1 miljon många (större) skrotdelar som snurrar runt jorden och emellanåt kommer otäckt nära att kollidera med varandra.
Och så dök hotet om rymdkrig upp, trots allt. Nya miljarder går till ”Iris”, att säkra kommunikationer via satelliter, en del av EUs strävan efter strategiskt oberoende och på det följer en ny europeisk rymdstrategi för att bemöta fientligheter och hot.