Sök
Stäng denna sökruta.

Bjällran

En podcast om journalistik med Annika Hamrud och Andreas Önnerfors

I Bjällran diskuterar vi det nya medielandskapet och de ideologier som växt fram med den nya teknologin. Vi diskuterar metoder för fact-checking och vad som har hänt med sanningen i dagens samhälle. Vi träffar journalister och forskare och diskuterar frågor som faktaresistens, konspirations­teorier och demokrati.

Säsong 2, Avsnitt 2

Awful but lawful - med Andreas Önnerfors

Annika och Andreas pratar om Kalla faktas avslöjande av SD:s trollfabrik. Programmet har lett till en diskussion om desinformation. Andreas reder ut vad det handlar om eftersom allt som är dåligt inte är desinformation. Det kan helt enkelt vara ”awful but lawful”. Andreas förklarar också varför Myndigheten för psykologiskt försvar anmält programmet till granskningsnämnden. Men först får vi en vetenskaplig rapport från Eurovision i Malmö. 

Publicerad 16 mars 2024
Säsong 2, Avsnitt 1

Bjällran träffar Inas Hamdan och Rasmus Canbäck

I den andra säsongen av Bjällran har Annika fått en sidekick i Andreas Önnerfors. Vi pratar Malmö, Eurovision, antisemitism och Sverigebilden. På Gräv, som hölls i mars månad, träffade Annika två mycket modiga journalister som utsätts för hat och hot på grund av konflikter i andra delar av världen. Inas Hamdan berättar om hur hoten eskalerade efter 7 oktober och Rasmus Canbäck berättar om att det skrivs om honom i Azerbadjan.

Publicerad 16 mars 2024
Säsong 1, Avsnitt 9

AI och journalistik - med Carolina Jemsby och Lasse Edfast

Annika Hamrud samtalar med Kalla Faktas Carolina Jemsby och frilansaren Lasse Edfast om hur journalistiken kan dra nytta av AI och vilka möjligheter som finns. Carolina Jemsby berättar varför hon gått både fact-checking och AI-kurs och Lasse Edfast berättar om hur han (och andra) använt AI i sin research.

Publicerad 21 mars 2024
Säsong 1, Avsnitt 8

Gyllene Bjällran och Alternativa medier – med Linus Svensson/Henrik Silver och Kristoffer Holt

SVT:s Rysslandsdesk har förärats det allra första Gyllene bjällran-priset. Bjällran har träffat Linus Svensson och Henrik Silver och frågar hur de arbetar med fact-checking i bevakningen av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Bjällran har också träffat professor Kristoffer Holt som studerar sk alternativa medier och får veta hur dessa definieras och vilken plats de har i vårt samhälle.

Publicerad 29 jan 2024
Säsong 1, Avsnitt 7

Sommarspecialen

Journalisten Johannes Jakobsson och psykologen Philippa Borgh om hat och hot mot journalister. Många journalister tvingas sitta och bli förolämpade hela dagarna på jobbet. Vad gör det med oss? Lyssna på Bjällran om hur vi påverkas av hatet mot oss och vad vi kan göra för att inte må dåligt.

Digital research – hur går det till och varför det är viktigt med  journalisten Jonathan Lundberg. Alla journalister behöver kunna digital research men en del behöver djupare kunskaper. När rykten sprids på internet efter en nyhetshändelse så behöver journalisterna vara där och kolla upp ryktena. Men redaktionerna bör också lära sig mer om Tik Tok och hur tjejers spelkultur ser ut.

Publicerad 26 JUNI 2023
Säsong 1, Avsnitt 6

Fact-checking och begriplig statistisk – med Hynek Pallas och Staffan Landin

Annika gör en fact-check på Ivar Arpis blogginlägg om dragshow som var grund till en diskussion på Kulturnyheterna. Med utgångspunkt i det diskuterar kulturskribenten Hynek Pallas problemet med “den falska balansen”. Staffan Landin var med och byggde upp Gapminder tillsammans med Hans Rosling. Gapminder handlade om att göra statistisk om den globala utvecklingen begriplig. Staffan har fortsatt att strida för fakta – nu med ett mer nationellt fokus.

Publicerad 3 mars 2023
Säsong 1, Avsnitt 5

Faktagranskningen i Sverige och Reichsbürger­rörelsen – med Andreas Önnerfors och Åsa Larsson

Andreas Önnerfors berättar om Reichsbürgerrörelsen i Tyskland och vi diskuterar hur journalister ska rapportera om politiska rörelser som bygger sin världsbild på lögner. Åsa Larsson som var en av grundarna till Viralgranskaren berättar om hur de startade och hur läget är för faktagranskningen i Sverige nu.

Publicerad 3 mars 2023
Säsong 1, Avsnitt 4

Hat, hot och alternativmedia – med Anna Gullberg och Mathias Cederholm

Anna Gullberg om hat och hot. Anna har varit dödshotad av radikalislamister, nazister och gängkriminella. Ändå är det det lågintensiva hatet mot henne som kvinna som är jobbigast. Samhällsnytts ansvariga utgivare har dömts i Högsta domstolen för förtal av DN-journalisten Saeed Alnahhal. Historikern Mathias Cederholm diskuterar utvecklingen av de alternativa sajter som ofta har som idé just att hänga ut journalister på basis av lögner.

Publicerad 3 mars 2023
Säsong 1, Avsnitt 3

Vetenskapsjournalistik och bildsök

Vetenskapsjournalister är alltmer utsatta för hat och hot. Amina Manzoor berättar om hur hon utsattes för hot på samma plattform – twitter – där hon behövde vara för att lära sig om de senaste rönen om pandemin. På twitter publiceras också många bilder. Jonathan Lundberg berättar hur man snabbt kan kolla om bilderna föreställer det de påstår sig föreställa.

Publicerad 6 decemeber 2022
Säsong 1, Avsnitt 2

4chan och kunskapresistens

I det första inslaget berättar Jonathan Lundberg om vad 4chan är och vilken ideologi som vuxit fram ur den internetmiljön. I det andra inslaget berättar Andreas Önnerfors och Annika Hamrud om en forskningskonferens om kunskapsresistens.

Publicerad 6 december 2022
Säsong 1, Avsnitt 1

Allra första avsnittet av Bjällran

Annelie Frank är projektledare på Fojo och har ansvarat för att uppmärksamma och utbilda om fact-checking sedan Faktajourens start. Somar Al-Naher är opinionsskribent på Aftonbladet och Dagens ETC. Lilian Sjölund är politisk redaktör på Bonnier News i Hälsingland. 

Publicerad 24 november 2022

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.