Medieinstitutet Fojo - vår påverkan på mediabranschen:

Nya ingångar och perspektiv med Ny Kollega 

Genom Ny Kollega kan journalister som bosatt sig i Sverige få utbildning och professionella kontakter i den svenska mediebranschen. Redaktionerna som väljer att ta emot en ny kollega berikas med nya perspektiv och infallsvinklar. För den ryska journalisten Liubov Nenasheva blev Fojo-programmet en möjlighet att fortsätta vara yrkesverksam i Sverige. 

Liubov Nenasheva hade tidigare arbetat med lokala tv-nyheter i Sankt Petersburg. När hon sökte till utbildningen Ny Kollega hade hon varit bosatt i Sverige åtta år. Fojos program Ny Kollega gav henne möjligheten att lära sig mer om den svenska mediebranschen under en termin och sedan genom en praktikplats prova på att arbeta som journalist i Sverige. Hon gjorde först praktik på SVT Nyheter Väst och fick efter avslutat program en tillfällig tjänst på redaktionen. 

Liubov Nenasheva, reporter på SVT Nyheter Väst, deltog i Fojos utbildningsprogram Ny Kollega.

– Utan Ny Kollega hade jag inte kunnat komma in som praktikant på redaktionen, det fanns inga jobb att söka här. Jag har haft en tillfällig anställning på SVT tidigare, men det är inte så lätt att hoppa mellan olika redaktioner, de är lite som separata arbetsgivare och bara för att du har fått in en fot på ett ställe behöver det inte betyda att du kan ta dig vidare inom organisationen. Ny Kollega har verkligen varit till stor hjälp för att jag skulle kunna fortsätta jobba som journalist här i Sverige.  

Från sin tid som journalist i Ryssland har hon både kontakter och erfarenheter som visat sig vara värdefulla.   

– Jag tror att jag är insatt på lite djupare nivå inom vissa områden. Just idag har vi träffat en ukrainsk kvinna för att göra ett reportage inför tvåårsdagen av Rysslands invasion av Ukraina. Jag är alltid tydlig med att jag är emot kriget vid sådana möten. Det faktum att vi pratar samma språk gjorde att hon kunde vara mer öppen och förmedla fler detaljer, känslor och nyanser till mig än hon annars hade gjort.  

– Vi är flera på redaktionen som har utländsk bakgrund och vi har alla mycket att bidra med. SVT jobbar ju inte mot “medelsvensson” utan mot hela Sveriges befolkning så det är bra att vi kan komma med idéer och uppslag som representerar fler perspektiv. Vi som har andra språkkunskaper och en annan kulturell förståelse kan berika utbudet av nyheter och även ibland verifiera källor och sammanhang och nå publiken ännu bättre.   

Att en journalist från ett helt annat medieklimat ingår i redaktionen har bidragit med helt nya uppslag menar hennes chef Anton Svendsen.   

– Liubov Nenasheva har följt Ukrainafrågan på ett sätt som vi inte hade kunnat göra utan henne, bland annat genom att hon har naturliga ingångar till hur vardagen ser ut för ukrainare i Sverige. När Rysslands konsulat i Göteborg stängde hade hon kontakt med ryska myndigheter och kunde ge en unik inblick i Rysslands relation till västvärlden. Samtidigt har hon också bidragit till att vi har haft många intressanta diskussioner om journalistikens roll i samhället, säger han.