Överdrivna ekonomiska krav från föräldrar om hemgift har länge hindrat unga människor i Koreområdet i södra Etiopien från att gifta sig med den de verkligen önskar och bygga upp det liv de själva vill. I stället har de hamnat i skuld och hemlöshet. Som svar utvecklade den lokala närradiostationen Kore Community Radio FM 92.3, med stöd av Fojo, programmet “Tilosh”. Programmet, vars namn betyder hemgift, har erbjudit en plats för dialog och diskussion kring förlegade sedvänjor och normer.
– Föräldrar som söker rika friare till sina döttrar har länge varit ett stort problem i vårt samhälle. Män har tvingats sälja sina ägodelar och till och med hus för att kunna gifta sig, säger John Kebede, chef på Kore Community Radio FM 92.3.
Närradiostationen deltog i Fojos program, vars syfte är att stärka lokala radiostationer i Etiopien, där de utöver teknisk utrustning och solpaneler fick hjälp att utveckla sitt programinnehåll. Chefer och reportrar vägleddes i att producera högkvalitativt innehåll som effektivt tar itu med frågor som rör könsbaserat våld. Som ett resultat utvecklades “Tilosh”, ett radioprogramformat med syfte att skapa medvetenhet om förlegade sedvänjor inom Koresamhället.
Ett av de viktigaste sätten att ta itu med problemen har varit att låta radioprogrammet vara en plattform för öppna diskussioner och att uppmuntra medlemmar i samhället att dela sina erfarenheter och perspektiv där. Individer som vågat bryta normerna och gå sin egen väg har lyfts fram för att inspirera. Muluneh Wusera är bosatt i Koreområdet och lyssnar regelbundet på “Tilosh”.
– Hur ska min dotter kunna leva efter giftermålet om jag tagit emot stora mängder pengar från min svärsons familj? Jag har sju vuxna döttrar. Jag har inte tagit emot någon hemgift för någon av dem när de gifte sig. Nu tar mina barn bättre hand om mig än de pengarna någonsin hade kunnat göra, säger han.
Effekterna av insatsen har inte låtit vänta på sig. Efter sitt deltagande i Fojos tre månader långa program för att stärka närradio har Kore Community Radio fortsatt att sända “Tilosh”.
– Genom de diskussioner vi har i programmet har samhället börjat inse hur traditionella kulturella sedvänjor påverkar kvinnor. Den ökade dialogen har lett till att unga människor sakta har erövrat friheten att välja sin egen partner och frigöra sig från rådande normer, säger John Kebede.