Medieinstitutet Fojo - vår påverkan på mediabranschen:

Kvinnors röster bryter barriärer och skapar förändring 

Kvinnors upplevelser av mediebranschen kartlagda, analyserade och kommunicerade. Det är receptet bakom en lyckad satsning på att uppmärksamma diskriminering och mäns våld mot kvinnor i mediebranschen. Undersökningen, utförd av Fojo och African Women in Media (AWiM), har lett till nya policyer och förändringsmekanismer. 

2019 startade Fojo och AWiM ett gemensamt forskningsprojekt för att kartlägga de utmaningar kvinnliga journalister står inför i Afrika söder om Sahara. Resultaten innebar en väckarklocka för många. Forskningen avslöjade en utbredd kultur av könsdiskriminering, där kvinnor begränsades i arbetsområden, tillgång till resurser och utsattes för sexuella trakasserier. 

En kvinna berättade hur hennes chefer konsekvent styrde bort henne från grävande journalistik och nedvärderade hennes artiklar, enligt rapporten. En annan beskrev hur hon utsatts för sexuella övergrepp från flera chefer, vilket skadade henne både professionellt och personligen. 

– Ärligt talat, forskningsresultaten kom som en kalldusch. Jag trodde att vi hade en progressiv redaktion, men historierna från de kvinnliga journalisterna målade upp en helt annan bild. Det var en väckarklocka. Vi har ett ansvar att göra bättre ifrån oss än så, säger Arthur Asiimwe, generaldirektör för Rwanda Broadcasting Agency, RBA, landets statliga radio- och TV-bolag.  

Drivna av forskningen samlades medieprofessionella och civilsamhällets aktörer för att skapa en policy mot sexuella trakasserier i Rwanda. Policyn är inte bara symbolisk, den redogör för konkreta steg som mediehus måste ta för att hantera trakasserier och skapa en trygg arbetsmiljö för alla. Hittills har 34 mediehus antagit den. 

Forskningens påverkan sträckte sig bortom Rwanda. Resultaten fick genomslag över hela Afrika söder om Sahara och ledde till “The Kigali Declaration on gender violence in and through media”. Deklarationen, som antogs i december 2023, är en regional satsning på att omvandla media till en positiv kraft. Den beskriver åtgärder som medieintressenter kan ta för att bekämpa könsvåld och främja jämställdhet. 

– Kigali-deklarationen har potential att leda till ett paradigmskifte. Den ger en tydlig färdplan för en framtid där kvinnliga journalister kan blomstra, fria från trakasserier och diskriminering. Vi hoppas att deklarationen ska få global spridning och inspirera till förändring på hela kontinenten och utanför, säger Yemisi Akinbobola, ordförande för AWiM. 

Fojos forskningssamarbete, där kvinnors röster förstärks för att driva verklig förändring, visar hur sådan forskning kan belysa skadliga praktiker och tända gnistan för en mer jämlik mediebild.