Medieinstitutet Fojo - vår påverkan på mediabranschen:

Journalistutbildningar anpassar sig till kris och digitalisering 

Digitalisering, ekonomisk kris och hyperinflation har slagit hårt mot mediebranschen i Zimbabwe. Trots att regelverken för pressfrihet har förbättrats kämpar journalister för sin överlevnad. 

De senaste åren har etermedierna öppnats upp med omkring 20 nya lokala- och studentradiostationer. En ny lag om Informationsfrihet har ersatt den tidigare kritiserade lagen om Tillgång till information och skydd av privatliv. Dessutom har antalet gripanden och attacker på journalister minskat. 

– Vi rör oss långsamt i rätt riktning. Men mediebranschen drabbas hårt av den ekonomiska krisen. Våra journalister blir allt fattigare, säger Golden Maunganidze, chef för Great Zimbabwe University Campus Radio, ordförande för medieorganisationen MISA och föreläsare i journalistik. 

Mediehus läggs ner, andra sparkar personal. Lönerna är låga, utrustning saknas och strömavbrott försvårar arbetet. Dessutom är många journalister dåligt betalda frilansare. 

– Situationen riskerar att undergräva medierna. Journalister säger att man inte kan leva på etik och professionalism. Vi förlorar också några av de bästa och mest erfarna reportrarna som söker sig till bättre möjligheter på annat håll, säger Golden Maunganidze. 

Great Zimbabwe University, liksom andra journalistutbildningar, försöker anpassa sig till situationen. 

– Vi befinner oss i en brytpunkt där vi skiftar fokus från traditionella tryckta medier till online. Vi förbereder studenterna på att vara allroundjournalister, att kunna arbeta med print, online, radio och tv. Det finns också ett behov av att fokusera på ny teknik, hur man kan skapa intäkter och göra plattformen hållbar med de begränsade resurser man har, säger Golden Maunganidze. 

Fojo inledde 2023 ett samarbete med tre journalisthögskolor i Zimbabwe för att göra utbildningen mer praktisk och för att göra skolorna till centra för fortbildning av yrkesverksamma journalister. 

– Fojos initiativ pekar på vad som behöver göras för att lösa de utmaningar vi står inför. Först och främst kommer införandet av onlineplattformar för studenter att förbereda dem väl för arbetslivet. För det andra är utbildning inom granskningsjournalistik, faktakontroll, datajournalistik och miljöjournalistik mer relevant än någonsin tidigare eftersom vi saknar erfarna journalister som är rustade att göra djupgående och specialiserad rapportering, säger Golden Maunganidze.