Medieinstitutet Fojo - vår påverkan på mediabranschen:

Fojos klimatarbete nu och framåt 

Under 2023 har Fojos interna hållbarhetsarbete intensifierats. En av flera nyckelinsatser som gjorts är att det interna resandet har analyserats utifrån dess klimatpåverkan. En annan har varit att skapa ett kunskapslyft inom vad FN:s globala mål faktiskt innebär i det dagliga livet som journalist. Målet är att krav som ställs externt redan ska vara testade internt innan de implementeras. 

Flygresor är den mest koldioxidintensiva transportformen och resor för arbete kan utgöra en stor del av en organisations totala koldioxidutsläpp.  

– Vi vill visa vägen med vårt interna hållbarhetsarbete och vara rättvisa mot våra partnerorganisationer som inte alls har samma klimatavtryck som vi har. Skillnaderna mellan västs miljöpåverkan och den i globala syd är stor. Om vi ska tas på allvar i vårt externa arbete med hållbarhet måste vi våga visa vägen internt, säger Anna Maris, projektledare för Fojos hållbarhetsarbete. 

Anna Maris är projektledare för Fojos hållbarhetsarbete.

Ett av fokusområdena har varit att reducera det interna resandet. Vid en workshop i maj 2023 togs några grundläggande principer för resande fram och under 2024 görs en skarp implementering av koldioxidbudgetar på projektnivå och i vissa fall även på individnivå. 

– Det kanske kan ses som en liten grej, men det är en del av ett större sammanhang som handlar om hur man måste förändra själva systemen, även i små organisationer, för att skapa en större medvetenhet kring hållbarhet och miljöpåverkan, säger Anna Maris. 

Hållbarhetsmärkning av Fojos egna kurser har varit en annan viktig insats under året. Fojos kursledare har fått utbildning i de globala målen och i hållbar journalistik. Under 2024 kommer arbetet med att hållbarhetscertifiera kurserna mot de globala målen att skalas upp för att leverera fortbildning som svarar mot dem.  

– Det handlar om att kursledarna ska kunna inspirera Fojos kursdeltagare att vilja agera själva utifrån hållbarhetsagendan och göra dem medvetna, så att de kan förstå och granska agendan för att kunna göra bättre journalistik. Kursledarna har tydligare kopplat sina kursmoment till de globala målen och de har lärt sig att synliggöra hållbarhetsmålen för sig själva och sina kursdeltagare, förklarar Anna Maris.