Medieinstitutet Fojo - vår påverkan på mediabranschen:

En brygga mellan akademi och praktik för en stark mediesektor 

Medieinstitutet Fojo har alltid haft en stark förankring i den journalistiska praktiken och verkat i närheten av akademin. Som en tydlig del av Linnéuniversitetet (LNU) och Fakulteten för konst och humaniora (FKH) kan Fojo på många olika sätt bidra till samverkan kring utbildning och forskning som kan vara avgörande för en stark och livskraftig mediebransch. 

Fojo har under året intensifierat samarbetet med universitetet på flera fronter. Tillsammans med Institutionen för media och journalistik har Fojo tagit fram en kurs i internationell medieutveckling som ges under 2024. Samarbetet syftar till att utveckla relevanta och framtidssäkra utbildningar, stimulera forskning och skapa en plattform för dialog och utbyte mellan akademiker och yrkesverksamma journalister. 

Andreas Önnerfors, professor i idé- och lärdomshistoria tillika projektledare för Faktajouren, ser tydliga fördelar med Fojos starka förankring i praktiken. 

– Fojos praktiska perspektiv på journalistiken är ovärderligt i diskussionen om lokaljournalistikens roll i den lokala demokratin till exempel. Jag ser ofta liknande exempel på hur våra unika insikter från verkligheten ger en djupare förståelse för de utmaningar och möjligheter som journalistiken står inför idag och bidrar med verklighet och tyngd till forskningen.  

Samarbetet är en del av en större satsning på medieforskning vid Linnéuniversitetet. En akademisk hub för mediefrågor, Linnaeus Media Observatory, har etablerats under året med Fojo som en av tre aktörer. Hubben kommer att fokusera på medierelaterad forskning, praktik och utveckling. 

Fojo har också, med stöd av IfDem, underhållit ett digitalt arkiv för lokaljournalister och fortsatt utgivningen av ett nyhetsbrev som samlar den bästa lokaljournalistiken från hela Sverige med syfte att inspirera till ännu bättre lokaljournalistik. Genom att samla akademins och praktikens kraft hoppas Fojo och universitetet bidra till en starkare och mer framtidssäker journalistik. 

Två nya skriftserier 

År 2023 återlanserades Fojo:s skriftserie i två format; en för rapporter, “Fojo study series” och en för kortare papers, “Fojo media insights” där rapporter publicerade i samverkan med partner kvalitetssäkras och görs tillgängliga via Digitala Vetenskapliga Arkivet för ökad tillgänglighet och spårbarhet.   

Vad är IfDem?  

En ifrågasatt demokratis vision är att bidra med idéer, mötesplatser och ny kunskap för att möta de utmaningar den svenska demokratin står inför idag, med syftet att demokratiska värderingar ska få en starkare förankring bland medborgarna. Tillsammans med Kunskapsmiljö Linné, där IfDem ingår, undersöker Fojo villkoren för det offentliga samtalet och den politiska nyhetsrapporteringen. 

Vad är LMO?  

Bildandet av Linnaeus Media Observatory (LMO) har initierats och pågått under 2023. LMO är en flervetenskaplig plattform för forskning, praktik och produktion inom medieområdet vars  syfte är att öka samskapande inom LNU, men också bredda kontaktytorna för samverkan utåt. Båda aspekterna handlar om att kunna söka medel för och genomföra projekt för en bredare målgrupp.