Zoom för kursdeltagare

Och en massa annat som kan vara bra att veta när du ska vara med på distanskurs för första gången

Så du ska gå kurs på Fojo? Det ska verkligen bli kul att ha dig med – och speciellt nu när våra kurser blir helt annorlunda än vad de brukar vara.

Om man ser bakåt har de flesta som gått kurs hos oss har kommit tille Kalmar och varit helt fokuserad på lärande i fem dagar, men situationen i landet och världen tillåter tyvärr inte det just nu. Vi är helt övertygade om att det kommer bli superbra i alla fall – åtminstone om du följer några av våra riktlinjer och tips.

Det första vi tycker att du ska göra är att läsa grundtipsen på vår Zoom-startsida. De sätter lägstanivån för hur man gör bra möten online.

Några fler saker att tänka på:

När du går Fojo-kurs är det viktigt att du fokuserar på just det och ingenting annat. Det är lika viktigt oavsett om du kommer till oss i Kalmar eller om du sitter hemma vid köksbordet. Samtidigt vet vi om att du förmodligen har mycket att göra på jobbet och att det är väldigt lätt att bli distraherad eller störd av inkommande mejl från redaktionen.

För att försöka undvika den typen av distraktioner tipsar vi att du tänker såhär:

  • Förbered din “lektionssal” så mycket du kan: ha skärm, mus och tangentbord redo, plocka undan på köksbordet om du ska sitta där, ta fram alla hörlurar och mikrofoner du kan behöva, ladda kaffekokaren och vattenglaset, se till så att du har rätt ljus och från rätt riktning.
  • Klä dig på precis samma sätt som om du skulle gå till din arbetsplats. Att ha “jobbkläder” kommer att försätta dig i ett annat mentalt tillstånd än om du sitter i soffan med mjukisbyxor och tischa.
  • Om du behöver kolla din jobbmejl – gör det då innan kursdagen börjar och stäng sedan ditt mejlprogram (även på telefonen).
  • När dagen har börjat, håll fokus på undervisningen och uppgifterna. Våra kursledare är väl förberedda för att leda kursen på ett sätt som passar för distansundervisning (inklusive gott om pauser), men det kräver också att du håller fokus.

Problem som kan dyka upp

Det där med teknik vet vi ju alla att det inte alltid funkar som man skulle önska. Och eftersom hela kursen bygger på att du kan koppla upp dig via din dator, kommer du säkert att råka ut för någon sorts tekniska problem.

Här är några tips som kan förmildra något:

Ladda ner Zoom

Gå till Zooms hemsida och ladda ner programvaran i god tid innan kursen startar. Det finns inget som är så irriterande som lektioner eller föreläsningar som störs av att en eller ett par deltagare inte kommer in i programmet för att de har väntat till sista minuten.

Vi vet till exempel att de flesta som jobbar på SR eller SVT inte kan ladda ner programmet utan hjälp av IT. Eventuellt måste du om du jobbar däransluta via webbläsaren istället, vilket funkar fint om du får styr på brandväggarna.

Koppla upp och testa

Du kan testa din ljud- och ljusinställningar även innan du ansluter till ett möte. Vi tycker absolut att du ska göra detta i god tid så att du ser att du hörs och att du kan höra.