Vi lär oss mer än någonsin för tillfället

Hem/Nyheter/Vi lär oss mer än någonsin för tillfället

Vi priviligierade som inte är permitterade och som sitter hemma framför våra datorer och jobbar.

Dels har vi, även de mest motvilliga, lärt oss att både hålla och delta i videomöten och seminarier, dels har vi fått möjlighet att delta i alla de där utbildningarna som annars mest swishar förbi som inbjudningar i mejlkorgen. Detta kommer på sikt – det är jag helt övertygad om – förändra rese- och konferensbranschen för alltid. Jag bor i Helsingborg och har Fojo i Kalmar. Att åka till Stockholm, Karlstad eller Borås för ett halvdagsseminarium känns sällan så angeläget att jag tar mig den tiden. När samma seminarium kortats ned till 90 minuter eller så och jag kan delta från hemmakontoret, då är det plötsligt möjligt.

Det är uppenbart att många tänker likadant: Bara de senaste veckorna har jag deltagit i tre seminarier om journalistiken i pandemi-tider och alla tre har varit mer välbesökta än de skulle ha varit som fysiska möten.

Den 5 maj arrangerade vi på Fojo ett seminarium för att uppmärksamma Pressfrihetens dag.

Det innehöll:

  • Intervjuer med nyhetschefer om hur de bevakar Corona.
  • Intervju med forskare om hur hatet mot Sverige i vissa kretsar formligen exploderat och är värre än någonsin.
  • Intervju med Reportrar utan gränser om hur pressfriheten inskränks på många håll i världen med pandemin som ursäkt.
  • En presentation av ett stort antal fact checking-verktyg som finns till hjälp för alla på faktajouren.se.

Missade du seminariet finns det att se här:

Häromdagen deltog jag på Anderseminariet, som brukar vara i Karlstad, men nu gick av stapeln på zoom. Vi har aldrig varit i närheten av lika många deltagare under de år jag deltagit på seminariet tidigare. Och i grupprummen på zoom fick vi tillfälle att lära känna varandra snabbare än vad man vanligtvis gör i den fysiska kaffepausen. Där är det lätt hänt att man mest pratar med folk man redan känner.

Till sist vill jag tipsa om en seminarieserie som handlar om läget för journalistiken under Corona i ett internationellt perspektiv. Nästan varje onsdag sänder Witts University ett panelsamtal med olika teman och med talare från olika hörn av världen.

Du hittar dem här:

Vad vill du lära mer om?

Pandemin har satt fart på Fojos ambitioner att ge fler digitala utbildningar och vi planerar för fullt för höstens alla kurser. Tipsa gärna om ämne eller frågor du skulle vilja lära mer om.

Kersti Forsberg

Kersti Forsberg är verksamhetschef på Fojo.