Var är männen i mediehusen?

Hem/Nyheter/Var är männen i mediehusen?

I dag är det den internationella kvinnodagen.
Så jag tänkte skriva om männen i journalistiken.
Och kanske lite om kvinnorna.

8 mars brukar vara dagen då redaktioner som räknat män och kvinnor i texterna eller sändningarna publicerar resultatet av sina mätningar. Antingen lovordar man sig själv för att det blivit bättre sedan förra året. Eller så lovar man bot och bättring till nästa år.

Räkningen landar på en sorgligt jämn nivå sedan 25 år tillbaka: Internationellt cirka 75 procent män och 25 procent kvinnor. I Sverige lite bättre med 70/30,  i vissa fall till och med 65/35.

Jag har i stället roat mig med att räkna hur många män och kvinnor som vidareutbildar sig inom journalistiken. Siffrorna ligger tyvärr på samma trista nivåer. Fast tvärtom.

Fram till början av 2010-talet hade vi ungefär 25 procent män på Fojos kurser i Sverige, sedan dess har vi nu nått upp till cirka 35 procent män. Men där verkar det ta stopp.

Varför är det så?

Du man som läser detta; tycker du inte du behöver bli bättre på det du gör? Säkrare på att göra podd, bättre på datajournalistik, tryggare som arbetsledare…

När Sveriges kanske genom tiderna främste grävarbetsledare – själv man – höll kurs i hur man arbetsleder gräv för någon vecka sedan i Kalmar, var tre av tolv kursdeltagare män.

”Det är ändå tre gånger så många som förra gången…”, konstaterade Nils Hanson.

***

På grundutbildningarna i journalistik dominerar också tjejerna numera.

Och i guldspadenomineringarna förra veckan var det 32 kvinnor och 24 män som fick sina namn upplästa. Har journalistiken blivit ett kvinnoyrke? Inte bara till antal utan även när det gäller vilka som kan, vill och glänser mest?

***

Det blir superintressant att se vad den internationella räkningen av män och kvinnor i medierna kommer fram till i år. GMMP:n (Gender Media Monitoring Project) som genomförs vart femte år, går av stapeln i vår för femte gången.

Har det kanske äntligen rasslat till och hänt något?

Tills vi har facit gläder jag mig åt att min gamla arbetsplats HD-Sydsvenskan är nominerade i Årets dagstidning. De är nominerade i kategorin Årets idé med calpal: ett verktyg som bland annat hjälper dem att hålla reda på hur många män eller kvinnor som syns i journalistiken de producerar.

Grattis på internationella kvinnodagen allihop!

Kersti Forsberg

Paul Rapacioli, verksamhetschef på Fojo.