Fojos uppdrag mot hat och hot

8 september, 2017
Dela
Hanna Andersson

En förutsättning för en fungerande demokrati är att det finns oberoende medier och journalister som fritt kan förmedla samhällsinformation, allsidiga nyheter och en samhällsgranskande journalistik. Samtidigt har samtals- och debattklimatet hårdnat och den digitala utvecklingen har underlättat att framföra och sprida propaganda, desinformation och falska nyheter, likväl som hat och hot. När journalister tystas och tystnar är det ett hot mot det demokratiska samtalet, och i förlängningen ett hot mot demokratin.

Regeringens uppdrag till Medieinstitutet Fojo består i att stärka det förebyggande arbetet mot hat och hot. Utsattheten ska minskas genom att öka kompetensen och kapaciteten gällande det hat och de hot som svensk media och journalister utsätts för.

I projektet ska det rent konkret byggas upp en kunskapsbank om hat och hot, och denna ska vara tillgänglig på Fojos hemsida. Det ska även startas en jourverksamhet dit verksamma journalister kan vända sig för att få råd och stöd. Under projektets gång ska det även anordnas seminarier där målet är att stärka de journalister som utsätts för hat och hot, samt ge dem verktyg att hantera situationen.

Projektet ingår i en större handlingsplan för att värna det demokratiska samtalet, och kommer minst att pågå till och med november 2018.

Projektledare: Hanna Andersson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Relaterade ämnen

Fri journalistik, Säkerhet

Dela artikeln