Ett digitalt stöd som kanske kan få dig att orka fortsätta

5 september, 2018
Dela

Vet du vem du som journalist vänder dig till om du blir hotad? Var du kan få hjälp att bedöma en säkerhetsrisk? Om det där hotet är något att ta på allvar eller inte? Har du direktnumret till rätt person hos polisen eller brottsoffermyndigheten?

Nu startar Fojo Demokratijourens digitala helpdesk där du kan få personlig rådgivning av projektledaren och journalisten Hanna Andersson.

Du mejlar helpdesken – anonymt om du vill – och får svar via mejl eller telefon.

Demokratijouren kan också bokas in för föreläsningar på redaktionen när du känner att ni behöver börja prata med varandra om hatet som skaver, eller om oron för hotet. Kanske vill ni ha hjälp med att fräscha upp de rent praktiska kunskaperna kring hur man hanterar hat och hot. Höja beredskapen. På ett seminarium i Stockholm på Pressfrihetens dag, 3 maj, samlades hundratalet journalister, debattörer och mediechefer för att prata om hatet  och hoten. Den kanske tydligaste slutsatsen när vi skildes åt var att vi måste prata mer om det här. Också i strukturerad nätverksform. Högljudda röster i sociala medier om att det är för jävligt med kränkningar, hat och hot leder bara in i en återvändsgränd. Journalistiken behöver sansade diskussioner om hur vi på allvar kommer till rätta med trakasserier och hatkommentarsfält. För att folk ska orka fortsätta. För att den som är rädd ska palla säga ”jag är rädd”. 

Ja, polis och åklagarmyndighet behöver ta det här på större allvar, öka personalens kunskap om utredningsarbetet kring i synnerhet nätbaserade hot, och inte lägga ner förundersökningar för snabbt. Men helt ärligt, många redaktioner behöver också ta det på större allvar och inte skylla på att polisen är värdelös. Det finns saker att göra förebyggande, det finns goda möjligheter att samverka för bättre resultat mot hat och dårskap. Det viktigaste av allt är att du som journalist orkar fortsätta. Inte känner dig ensam. Och aldrig, aldrig tystnar.

 DJbanner 1600

Dela artikeln