Hur har faktakoll blivit en specialistkompetens?

20 augusti, 2018
Dela

 

Vill du bli en duktigare faktagranskare?

Känner du dig osäker på hur man kollar om en bild visar vad den påstår sig visa eller inte?

Nu finns det hjälp att få.

På faktajouren.se har Fojo samlat allt från praktiska tips och trix för att källkritiskt granska olika typer av material, till fördjupningar i form av intervjuer med experter och lästips. Här finns till exempel en ordlista med alla begrepp du inte riktigt velat erkänna att du inte har hundra koll på. Eller söktips när du tröttnat på att bara använda google.

Behövs det här? Alla journalister i Sverige har väl råkoll på hur man ursprungsgranskar en bild eller på vilka de psykologiska mekanismerna bakom massdelningar är?
Nja, tyvärr är det nog inte riktigt så.

Och på Fojo tror vi att det vi kan bidra med här är just att ge verktygen och inspirationen till att bli en bättre faktagranskare. Att kontrollera specifika uttalanden eller publiceringar – nej det kan/ska inte vi göra som statlig myndighet. Det får enskilda mediehus ta på sig. Men att stötta och stärka journalistiken i Sverige genom att fungera som en digital helpdesk, det är vårt uppdrag.

Ibland kan jag nästan bli lite sorgsen och undrande inför de initiativ som tas precis överallt dessa dagar. Det är särskilda faktaredaktioner och nyinrättade tjänster som faktakollare med mera. Förlåt men är inte faktakoll ryggraden och grunden i ALL journalistik?

Om vi går tillbaka till ursprunget: att granska makten och lyfta fram det i ljuset som någon av något skäl vill dölja – då är vi ju precis där. Gick något vilse längs vägen? Har resursbrist och neddragningar på journalisttjänster orsakat att det ser ut som det gör i dag och att faktakollare blivit en specialistroll på redaktionerna?

Faktajouren är hur eller hur ett bidrag för att ytterligare stärka journalistiken i Sverige. 

Sajten kommer att byggas på efterhand och saknar du något är du mer än välkommen att höra av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så kikar vi på dina önskemål/synpunkter.

 

Dela artikeln