Nyheter jag önskar att vi aldrig behövt berätta om

26 juni, 2018
Dela

 

Det här är två av nyheterna måndagen den 25 juni:

  1. I Internetstiftelsen rapport ”Svenskarna och Internet – valspecial 2018” uppger 14 procent av alla svenskar som använder nätet att de någon gång utsatts för digitalt hat eller hot.
  2. Medieinstitutet Fojo får utökat uppdrag från kulturdepartementet att jobba mot hat och hot mot journalister i Sverige, med än tydligare inriktning på de som är mest utsatta: frilansare och journalister på mindre redaktioner.

Att dessa båda nyheter kommer samma dag är givetvis en slump, men samtidigt symptomatiskt för vart vårt samhälle har hamnat.

Internetstiftelsens rapport slår också fast att bland unga kvinnor mellan 16 och 25 år är siffran som utsatts för digitalt hat och hot så hög som 38 procent. Och uttrycker man sin politiska åsikt på nätet rusar siffran iväg ytterligare: i den gruppen uppger 61 procent att de utsatts för näthat.

Det börjar som en kommentarer på nätet och fortsätter som rent fysiska påhopp på gator och torg. Många är de krönikörer och opinionsbildare (ja, ofta unga kvinnor) som de senaste veckorna vittnat om hur de blir spottade på, frästa åt, knuffade med mera när de helt privat rör sig i samhället där de lever.

Och efter att ha sett det där klippet som med all önskvärd tydlighet visar vad kvinnliga sportreportrar utsätts för – på arbetstid då de gör sitt jobb – blir jag bara heligt förbannad.

Hur har vi hamnat här?

I det av hat, rasism och främlingsfientlighet präglade kommentarsfältet på Instagram efter Sveriges fotbollsförlust mot Tyskland har många av kontona som stod för de värsta kommentarerna visat sig vara väldigt unga killar, ja pojkar. Kanske samma pojkar som halkar efter i skolan, inte ser en självklart ljusnande framtid efter studenten och som därför tar sin tillflykt till just rasism och misogyni.

Var åttonde, 14 procent, av alla svenskar som använder nätet har fått hat kastat på sig.

Fojo får utökat stöd för att jobba förebyggande mot hat och hot mot Sveriges journalister.

Jag önskar så att dessa båda nyheter aldrig hade behövt publiceras.

 Källor:

Dela artikeln