Det finns många frågor som är hetare än den om flyktingar

11 juni, 2018
Dela

 

Det saknas människor i Sverige.

Det saknas arbetskraft.

De senaste veckorna har jag i olika sammanhang träffat chefer och personer i ansvarig ställning i mediebranschen, tillverkningsindustrin, i kommuner och landsting. Vi har pratat om alla möjliga saker, men förr eller senare har diskussionerna kommit att handla om att de saknar medarbetare i sina verksamheter. Och att det verkar vara stört omöjligt att hitta tillräckligt många sommarvikarier under årets semesterperiod.

Hur många artiklar har du läst om detta? Och hur många artiklar har du läst om kritiken mot mängden flyktingar och invandrare som kommer till Sverige och svårigheterna att integrera alla? Det saknas människor i vårt land. Det är den krassa sanningen.

I veckan upprördes delar av det svenska sociala medier-flödet över att ett internationellt glassföretag, grundat av två aktivister, tog ställning för lagförslaget att ensamkommande afghaner som ska utvisas ska få gå klart sin gymnasieutbildning i Sverige innan de skickas tillbaka. Och diskussionen tog fart om det var bra eller dåligt av glassföretaget att agera.

Varumärkesstrategen Johan Ekelin diskuterar Ben&Jerry´s ställningstagande i Resumé:

”Ska man bygga varumärken idag måste man vara väldigt tydlig med sina värderingar i verksamheten och vad man vill åstadkomma. Han anser att deras senaste ställningstagande speglar varumärkets grundvärderingar och att det är frågor som låg grundarna varmt om hjärtat.” Men han säger också: ”Samtidigt så är det en extremt het fråga i svenskt samhälle idag.”

Och då blir jag fundersam igen. Varför tycker han att detta är en extremt het fråga? Och varför låter Resumé honom stå oemotsagd i detta?

Väntetiderna i vården, den usla punktligheten i tågtrafiken, post som inte kommer fram, klimatförändringsrädsla… Jag kan lista ett gäng väldigt heta frågor i svensk offentlighet och politik. Men frågan huruvida ensamkommande afghaner ska få ta studenten eller inte – ledsen men jag har inte hört någon skrika sig hes om detta. Ja, förutom i högerpopulistiska flöden då. Men det är väl inte dessa som ska definiera vad som är viktiga frågor i Sverige i dag?

Kom igen Mediesverige, bättre kan ni.

Dela artikeln