När det gäller journalisters utsatthet tror jag mycket handlar om att vi måste organisera oss

10 april, 2018
Dela

Nu lanserar Fojo Demokratijouren, en plats på nätet där journalister får hjälp att förebygga eller hantera trakasserier, hot eller hat. På sajten finns bland annat:

  • Mallar för policy och handlingsplaner kring hat och hot
  • Polisens råd hur man ska agera om man utsätts för hot
  • Tips från en psykolog hur man kan förstärka sitt ”immunförsvar” mot trakasserier
  • Länkar till bra läsning
  • Länkar till undersökningar och forskning
  • Frågor och svar om vad som gäller rent juridiskt om man utsätts, inklusive arbetsmijölagen.
  • Med mera.

Det är helt åt skogen att Demokratijouren ska behövas. Att folkvett och vanlig allmänmänsklig respekt har ersatts av en inställning hos vissa att det är okej att vräka ur sig vad som helst till personer man inte håller med. Till och med hota med våld.
Hur ska vi få bukt med fenomenet näthat?
Går det att backa bandet?

När det gäller journalisters utsatthet tror jag mycket handlar om att vi måste organisera oss. Ingen orkar sitta ensam vid skrivbordet och hantera aggressiva mejl eller hatiska kommentarer. Det måste till ett kollegialt omhändertagande av varandra. På den egna redaktionen för att motverka självcensur och oro, medieföretag emellan för att branschen ska orka i längden och journalistiken stärkas.

Demokratijouren är en levande sajt. Den kommer att utvecklas över tid och har du tips eller ideer om vad som borde finnas där, är du mer än välkommen att höra av dig. Antingen till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller till jouren på mejladress Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

På fredag är det dags igen för Grävseminariet. Det är ett av många ställen där vi kan sluta upp som kollegor för att tillsammans bli starkare i våra uppdrag. Kom gärna förbi Fojos monter med dina tankar och ideer!

Att vara på Gräv är för mig personligen en påminnelse om varför jag en gång valde att utbilda mig till journalist. Att stärkas i viljan att göra skillnad. Så uttrycker sig också många kursdeltagare när de varit på Fojo i Kalmar en vecka och åker hem med ny ork. Stärkta. För det handlar om att orka i dag. Att inte vika ner sig när hoten kommer, eller när påverkanskampanjer sprider hatfulla bilder av vårt samhälle. Och att veta vart man ska vända sig när det sviktar.

Var hämtar du styrka och mod?
Det är dags för de goda krafterna att organisera sig. Alla journalister i alla medier. Vi måste stoppa hoten och hatet för att orka vidare. Därför lanserar vi Demokratijouren på fojo.se.

Dela artikeln