#WikiGapSthlm - coolt arrangemang för att skriva artiklar om kvinnor till Wikipedia

7 mars, 2018
Dela

"Vi europeer är så otroligt deprimerade. Det är som att vi tappat all framtidstro. Människor jag möter som lever under betydligt svårare omständigheter tror på framtiden och på att saker kommer bli bättre."

Jag lyssnar på franska kollegan tillika medieprofessorn och skäms lite.
Jag är skyldig och den här krönikan var skrämmande nära att börja med gnäll över hur det står till med jämställdheten inom media. Jag skulle gnällt vidare om 8 mars och att nu i veckan är det förstås en massa artiklar överallt om läget, men sedan blir det som vanligt igen.

Men. Nu ska jag skärpa till mig.
Och skriva en hyllning i stället.

Hur coolt är det att svenska ambassader i 50 länder världen runt, tillsammans med Wikimedia på internationella kvinnodagen, ordnar arrangemang för att skriva artiklar om kvinnor inom olika fält i samhället till Wikipedia?
Jättecoolt.

Så här ligger det nämligen till: 90 procent av innehållet på Wikipedia är skapat av män, och det finns mer än fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor.
8 mars ska skribenter i dessa 50 länder göra skillnad.

I Sverige är det KTH som står för arrangemanget och under taggen #WikiGapSthlm kan man följa vad som händer under dagen när det redigeras in texter om kvinnor inom teknik och vetenskap på svenska Wikipedia.

Fojo-kollegorna i Kenya, Rwanda, Somalia, Zimbabwe och Myanmar är alla med och delaktiga i eventen i länderna de jobbar i.
Här kan du se var alla WikiGap-arrangemang kommer att hållas.

I Mogadishu (jag citerar från inbjudan) ska "Fresh content about Somali women produced by Somali women uploaded onto Somali Wikipedia be presented during the event and there will be a panel discussion on the impact of women in society and the importance of making influential women in Somalia more visible. Come and meet some of the women portrayed for Somali Wikipedia and the women who made the portraits".

Den här typen av nyheter når oss sällan i svenska medier, att denna sortens liv och aktiviteter pågår I Somalias huvudstad parallellt med bilbomber och självmordsattacker. Det sistnämnda hör vi om.

Vem vill du läsa om på Wikipedia?
Svenska eller kenyanska eller filippinska eller burmesiska eller…
Slå till direkt.
Känns det osäkert att bidra? Här finns en tutorial hur man gör.

Relaterade ämnen

Gender, Påverkan

Dela artikeln