Konstruktiv journalistik

Tid: 19-23 februari  2018
Sök senast: 16 november

Konstruktiv journalistik handlar inte om positiva eller negativa nyheter. Det handlar om journalistik som har relevans i samhället. Positiva nyheter saknar ofta samhällsrelevans, som ” katt får hjälp komma ned från ett träd” 

Cathrine Gyldenstedt var grävande journalist och programledare på Danmarks Radio innan hon studerade vidare i bl a USA. Hon är författare till Handbok i konstruktiv journalistik, har byggt upp forskningsområdet och har i sina studier kommit fram till att konstruktiv journalistik engagerar

I konstruktiv journalistik berättar man inte bara om husen som rasar utan även om återuppbyggnaden. Konstruktiv journalistik är lösningsorienterad och framåtblickande och ställer makten till ansvar på ett nytt sätt – och tar utgångspunkt i Hans Roslings budskap om att rapportera med faktabaserad och rättvis kunskap om världen.

Tidskriften The Economist har varit konstruktiv sedan 1990. Andra stora mediehus med denna utveckling är BBC, The Guardian. De Correspondent, Huffington Post och Sveriges Radio.
Vill du vara med på en spännande kurs och utveckla journalistiken?
Cathrine har också börjat titta på det hon kallar polariserade nyheter och dess effekter.

Övrig information:
Kurs och resa är kostnadsfria, boende på Fojos internat kostar 680 kronor/natt. 
I priset ingår frukost, linne, handdukar, tillgång till cykel och trådlöst internet. 
Du har egen toalett och dusch på rummet.

 

Kursledare: Cathrine Gyldenstedt

Save