Podcast - så funkar det!

Att bli sin egen radioproducent har egentligen aldrig varit enklare än nu. Liksom möjligheterna att nå ut till sin publik.
Intresset och antalet producenter är större än någonsin och man kan på goda grunder anta att även lyssnarna blir fler och fler.

En förklaring till det är användningen av smarta mobiler. Med en ständigt uppkopplad telefon är det lika enkelt att lyssna på hårt nischade podcastsändningar som traditionell fm-radio.
Men vad är en podcast, egentligen? Kortfattat är det rätt och slätt en ljudfil, åtkomlig för vem som helst via nätet.

Så här gör man, om man vill skapa sin egen radiostation:
Du behöver något att spela in och redigera din ljudfil på. Förslagsvis en dator. Pc eller Mac spelar ingen roll. Dessutom måste du ha en mikrofon och ett ljudredigeringsprogram.
Det finns de som spelar in med hjälp av datorns inbyggda mikrofon, eller en sådan som sitter på mobiltelefonens hörlurskabel. Det kan fungera men blir oftast ganska dåligt. Tunt, burkigt och skramligt.

Mitt tips är att du skaffar en USB-mikrofon gjord för podcasting. Har den en inbyggd hörlursingång är det ett plus. Tänker du att det vore kul att höra fler röster i din pod, ska du redan från början fundera på att skaffa en ljudmixer. I så fall ska du välja en mikrofon med XLR-kontakt.

Själva inspelningen görs i ett ljudredigeringsprogram. Ett alldeles utmärkt gratisalternativ (open source) är Audacity som finns både till Mac och PC. I de allra flesta Mac:ar finns GarageBand som även det är ett fullgott alternativ.

En bra inspelningsmiljö är ett rum med mycket textilier som dämpar ekon och biljud. Garderober, klädkammare eller ombonade sovrum brukar fungera bra som inspelningsstudios. Motsatsen är badrum, källarskrubbar och helkaklade kök.

Håll mikrofonen nära munnen. Lagom avstånd får du fram genom att hålla handflatan framför din mun och säga "pappas kappsäck" upprepade gånger samtidigt som du flyttar handen fram och tillbaka. När du inte längre känner luftstötarna från p:na, har du ett bra avstånd. Om mikrofonen har ett puffskydd kan avståndet minskas ytterligare. Spela in på så hög volym söm möjligt, utan att mätarna i Audacity eller GarageBand visar rött. När du är klar, klipper du bort sådant som inte ska vara med och sedan exporterar du din ljudfil som en mp3.

Nu återstår bara själva publiceringen. Det finns en mängd olika publiceringsplattformar man kan använda sig av, varav många är gratis. Själv använder jag mig av WordPress och ett tillägg som heter Blubrry Powerpress. Blubrry ordnar med själva gränssnittet och ser också till att din pod exporteras till iTunes på rätt sätt. Vilket du verkligen vill!

När du är klar och din pod finns tillgänglig för publiken sprider du budskapet om den genom att länka från de olika sociala medier du finns på. Du ska också se till att det finns möjlighet för dina lyssnare att i sin tur kunna dela länken vidare direkt från den plattform eller hemsida där den ligger.

På podcastskolan.se kan du höra mer och ytterligare frågor (det finns inga dumma) kan du skicka till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Lycka till!

Tomas Jennebo
Journalist, programledare och kursledare på Fojo. 
Var under många år även radiolärare på Linnéuniversitetet.