Sverige rustar inför ett väpnat angrepp. Hur rapporterar vi om denna nya inriktning i svensk säkerhetspolitik?
Efter flera år av nedskärningar och neddragningar pågår sedan några år tillbaka en omfattande förmågeökning av Sveriges militära försvar. Det görs stora satsningar där Försvarsmaktens verksamhet, materiel och personal står i fokus.
På denna kurs fördjupar vi oss i Försvarsmaktens budget och organisation, och det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde. Vi går bland annat igenom grundläggande fakta om Försvarsmaktens uppdrag, och de beslut och den omvärldsutveckling som har påverkat myndigheten de senaste åren. Vi gör även ett studiebesök på Försvarsmaktens förband i området.
Under kursveckan berör vi också vad som lett fram till denna nya riktning i säkerhetspolitiken, och vad den innebär för Sverige och dess invånare på sikt. Vad innebär det rent konkret att Försvarsmaktens fokus nu åter ligger på den nationella försvarsförmågan? Hur ser det militära hotet mot Sverige ut, och vilken roll har försvaret i Sveriges övergripande säkerhetspolitik? Och slutligen, vad kan vi rapportera om journalistiskt utan att riskera att skada rikets säkerhet?
Målet är att du ska få konkreta tips och idéer som du kan ta vidare efter kursen. Exempel på vad som berörs:
- Hur Försvarsmakten är organiserad
- Försvarsmaktens och försvarsgrenarnas uppgifter
- Myndighetens resa från internationellt till nationellt fokus
- Försvarsekonomi, budget och försvarsbeslut
- Försvarsmaktens samverkan med de andra försvarsmyndigheterna
- Det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde, och det militära hotet mot Sverige
- Faktorerna bakom den ändrade inriktningen i svensk säkerhetspolitik
- Försvarsmaktens roll i totalförsvaret
- Militära begrepp och termer som är bra för journalister att känna till
- Offentlighet och försvarssekretess, särskilt kopplat till journalistiskt arbete
- Sveriges internationella samarbeten.
Kursen leds av Josefine Owetz som har bevakat frågor som rör svenskt försvar i 10 år. Hon är sedan 2017 chefredaktör för Officerstidningen, Officersförbundets fristående medlemstidning för militär personal i Sverige.
Bra att veta
- Kurs och resa är kostnadsfria.
- Om du blir antagen till kurs så har du möjlighet att boka boende på Calmar Stadshotell. I priset ingår frukost och kvällssoppa.
- Mer information om hur du bokar kommer vid ett eventuellt antagningsbesked.
Andra aktuella kurser
-
17-19 okt 2022, Göteborg
Grunderna i gräv och granskning
Kursledare: Marja Grill, Mikael Grill Sista anmälningsdag: 2022-09-09Undrar du hur man kan få fram en nyhet över dagen och en granskning på en vecka – och varifrån tipsen kommer som ger utdelning?
-
17-21 okt 2022, Kalmar
Ljudligt berättande
Kursledare: Tomas Jennebo Sista anmälningsdag: 2022-05-23Här är kursen för dig som vill lära dig grunderna inom audio/podcast. Hela vägen från inspelning till redigering och publicering.
-
03-07 okt 2022, Kalmar
Sveriges försvar
Kursledare: Josefine Owetz Sista anmälningsdag: 2022-05-23Sverige rustar inför ett väpnat angrepp. På denna kurs fördjupar vi oss i hur vi rapporterar om denna nya inriktning i svensk säkerhetspolitik.
-
26-30 sep 2022, Kiruna
Sveriges trängda urfolk
Kursledare: BerthOlof Brännström Sista anmälningsdag: 2022-05-23Under denna kursvecka i Kiruna lär vi oss mer om de svenska samernas historia och villkor.