Jobbar du som kriminalreporter och vill fördjupa din bevakning?
En stor del av den brottsbekämpning som många tror är svensk, bygger på ett allt tätare samarbete som polis och åklagare utvecklat inom EU. Vad gör en svensk polis som misstänker att brottet som utreds har kopplingar utomlands? Var, och vem kommer med, tipsen som blir en gemensam insats? Hur sker en razzia i flera länder samtidigt?
Vi gör en 3-dagars rundtur mellan Stockholm, Bryssel och Haag där vi bland andra möter den högst ansvariga för detta samarbete: EU-kommissionären Ylva Johansson liksom de svenska regeringstjänstemän som kommer leda arbetet i dessa frågor när Sverige från januari nästa år blir EU-ordförande.
I Haag får vi en halvdag på Europol (polissamarbetet) och en halvdag på Eurojust (åklagarsamarbetet). Men först samlas vi i Stockholm där svensk polis och åklagare berättar för oss vad de får ut av de nära kontakterna.
Sammanhållande kraft och med på resan är Ylva Nilsson, EU-journalist sedan många år och fd Brysselkorre bland annat för Svenska Dagbladet, Dagens Industri och Expressen.
Viktig information:
- Kurs och resa är kostnadsfria. Fojo betalar även för en middag
- Resan äger rum mellan den 28 november och 30 november
- Måndagen inleds med ett seminarium tillsammans med svensk polis och åklagare i Stockholm
- Måndag kväll flyger vi till Bryssel för en övernattning
- Tisdag eftermiddag tar vi tåget till Haag för en övernattning
- Onsdag kväll flyger vi tillbaka till Stockholm
- Sista sökdag 17 oktober.
Resebyrån rekommenderar alltid att resa med pass, du måste alltså ha ett giltigt pass när du söker eftersom ansökningsperioden är kort och besked kommer snabbt.
Men man ska kunna resa med nationellt ID kort inom EU”: https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/resor-inom-eu-granskontroller/