Öppna huvudmenyn Stäng huvudmenyn

”Mångfald är helt avgörande”: Intervju med Michael Österlund

Ny Kollega är satsningen som ska öka perspektiven inom svensk journalistik. En högtflygande ambition som Michael Österlund, Programchef lokala nyheter och minoritetsnyheter, menar är avgörande för framtidens journalistik. 

Varför är satsningar som Ny Kollega viktigt? 

– Det blir allt viktigare för våra redaktioner att vidga perspektiven och få in kunskaper i de språk och kulturer som växer till runt om i Sverige. Samtidigt har det blivit allt färre som söker sig till journalistyrket. Därför behöver SVT engagera sig ännu mer i kompetensförsörjningen. Ny kollega är en viktig pusselbit i detta arbete.

Varför är SVT med i Ny Kollega? 

– SVT har varit del i initiativ till projektet Ny kollega eftersom vi behöver anstränga oss mer för att hitta rätt kompetens och öka mångfalden bland våra medarbetare. Det är helt avgörande för oss att få in fler personer som kan andra språk än de som förekommer på redaktionerna idag.

 Vad innebär ert engagemang rent praktiskt? 

– Vi ser till att det finns projektledare och erbjuder praktikplatser till de personer som antas till programmet. Vår HR-avdelning är också med och kvalitetssäkrar de samarbeten och utbildningar som arrangeras inom ramen för projektet. Vi finansierar detta från den lokala SVT-budgeten som jag är ansvarig för.

Vad ser ni för resultat av Ny Kollega? 

-Redan under praktiktiden har vi sett att deltagarna i projektet tillför nya kunskaper och perspektiv. Vi räknar också med att flera av deltagarna kommer att kunna få vikariat hos oss eller andra medieföretag framöver.

Intresseanmälan

Tillhör du en organisation som skulle kunna bidra till Ny kollegas arbete eller är du nyfiken på att veta mer? Skicka in dina kontaktuppgifter i formuläret nedan så återkommer vi.

Ny Kollega – samarbetsorganisationer

Behöver du mer information om Ny Kollega?