Öppna huvudmenyn Stäng huvudmenyn

”Jag har fått en ny kollega och vän”: Intervju med Lena Johansson

Lena Johansson har en gedigen karriär bakom sig med ena foten i den svenska mediebranschen och den andra i jordbruksfrågor. Något hon genom åren kombinerat och idag arbetar hon som politisk redaktör på LRF Medias varumärken Land Lantbruk och Land Skogsbruk. För henne var det en självklarhet att bli språkkompis i Ny Kollega. 

Varför valde du att engagera dig som språkkompis?

-Jag valde att bli språkkompis för att jag skulle få lära känna nya människor, hjälpa en ung kollega in i yrket och för att få nya perspektiv på svensk journalistik och det svenska samhället. Jag tror att jag har hjälpt min kontakt Renata med frågor om både journalistik och det svenska samhället och hon har gett mig insikt i det brasilianska samhället, journalistik och kultur. Jag känner också att jag fått en ny vän, som jag gärna håller kontakten med även efter att Ny Kollega är avslutat.

Hur skulle du beskriva din roll som språkkompis?

-Renata och jag hade ganska tät kontakt under hösten. Vi träffades och fikade tillsammans, hon skrev texter som jag gav feedback på och hon besökte ”min” redaktion. Sedan hon började på sin praktik i Västerås har inte tiden räckt till så många fysiska träffar, men vi har hållit kontakten via sociala medier.

Vad har varit det bästa med att vara språkkompis?

-Jag har fått en ny brasiliansk kollega och vän. Jag har fått se på svensk journalistik med nya ögon. Eftersom jag är ordförande för Internationella Federationen för Lantbruksjournalister har jag redan många yrkeskontakter från andra länder, men Renata har gett mig ytterligare kunskaper och insikter.

 Ett av målen med Ny Kollega är ju ökade perspektiv inom svensk journalistik, hur ser du på det?

-Det är bra och viktigt att det finns journalister med annan bakgrund som ser på Sverige med ”nya” ögon. Men jag har förstått från Renata att det inte alltid är så lätt att komma in i och accepteras inom svensk journalistik. Hon har till exempel fått utstå en del främlingsfientliga påhopp i sociala medier. Då är det viktigt att chefer och handledare kan stötta och peppa.

Behöver du mer information om Ny Kollega?