Öppna huvudmenyn Stäng huvudmenyn

Med demokratin som drivkraft: Intervju med Lotta Schüllerqvists

Journalisten Lotta Schüllerqvists karriär har tagit henne världen över där hon rapporterat om händelsernas centrum. Idag är hon som del av Reportrar utan Gränser, en av de drivande krafterna bakom projektet Ny Kollega med syfte att bredda perspektiven inom sin egen yrkeskår. 

Varför behövs Ny Kollega? 

– Under de senaste tio åren har press- och yttrandefriheten begränsats påtagligt runtom i världen. Medier har stängts eller belagts med restriktioner, allt fler journalister har utsatts för hot och våld, och många har tvingats fly från sitt hemland.  Landsflykten innebär att många journalister förlorar möjligheten att fortsätta jobba i sitt yrke. Därmed tystas deras röster och deras kompetens går till spillo.  

Vad behövs för att öka perspektiven inom svensk journalistik? 

– Genom projekt som Ny kollega och dess föregångare Kollega till Kollega, vill vi ge landsflyktiga journalister möjlighet att överbrygga språk- och kulturklyftor för att kunna fortsätta arbeta i Sverige och bidra till svensk nyhetsförmedling med nya kunskaper, perspektiv och kontakter. 

Nu blir Ny Kollega större, hur känns det? 

-Det känns väldigt bra, jag hoppas att denna typ av utbildning kan bli permanent och omfatta allt fler, vilket på sikt kan bredda och fördjupa kompetensen i svensk journalistik. 

Intresseanmälan

Tillhör du en organisation som skulle kunna bidra till Ny kollegas arbete eller är du nyfiken på att veta mer? Skicka in dina kontaktuppgifter i formuläret nedan så återkommer vi.

Ny Kollega – samarbetsorganisationer

Behöver du mer information om Ny Kollega?