Hur är det att vara volontär för Fojo i Rwanda? Tomas Jennebo berättar

Hem/Nyheter/Hur är det att vara volontär för Fojo i Rwanda? Tomas Jennebo berättar

Hur är det att vara volontär för Fojo i Rwanda?
-Jag tycker det är toppen. Det är nånting med atmosfären som slår an en speciell ton hos mig. Mitt dna verkar nästan säga –äntligen hemma, varje gång jag kommer hit. 

Under 3 veckor undervisar du på Fojos “Rwanda Media Programme”. Vad är det du lär ut?
De första två veckorna lär jag ut hur man gör en podcast till journaliststudenter från 4 olika rwandiska universitet. Sedan en liknande kurs för en grupp yrkesverksamma journalister. 

Just nu arbetar  studenterna med att foga samman de första dagarnas föreläsningar och övningsuppgifter till den stora uppgiften; att skapa en tio minuter lång pilot till en podcast som ska hålla för minst fem ytterligare avsnitt. Studenterna har delats in i grupper och varje grupp har fått i uppdrag att bilda en redaktion och diskutera sig fram till en podcast-idé. Sedan får de pitcha idéerna för klassen innan det är dags att spela in en 10 minuter lång pilot. Ämnena de valt spänner från att vara ny som student till sex och samlevnad och till rasism inom fotbollen. Eller kort och gott livet. 

Den här veckan bor vi på internat i Rwamagana, 20 studenter, den lokala koordinatorn Assoumani och jag. Det är jättekul att bo så här. Det blir ganska familjärt och alla är på plats från morgon till kväll. Inte så mycket annat som stör. Och när vi bor tillsammans kan vi hålla tiderna och hinna med allt vi ska. Inte minst för att frukost, lunch och kvällsfikat serveras på bestämda tider som man inte ruckar på i onödan. På tal om det, nu är det snart dags för fikat. Kaffe, sockerkaka och kyckling. Inte så dumt som det låter! 

Läs mer om programmet och hur det är att vara volontär här.