Bli språkkompis!

Vad kul att du är nyfiken på att bli språkkompis. Du gör en stor insats för både framtidens journalister men också den svenska mediebranschen. Som språkkompis kommer du tilldelas en kollega som deltar i Ny Kollega. Tanken är att du fungerar som ett stöd vad gäller svensk journalistik och det svenska språket. Har du frågor kan du mejla vår projektledare Daniel S. Ogalde daniel.s.ogalde@lnu.se eller besöka vår Q&A där du får svar på de vanligaste frågorna gällande uppdraget som språkkompis.

Vad är Ny Kollega?

Ny Kollega är en journalistutbildning som riktar sig till journalister med utbildning och/eller arbetslivserfarenhet utanför Sverige. Målet är att öka perspektiven inom svensk journalistik genom att hitta och integrera ny kompetens och kunskap. Ny Kollega erbjuder en teoretisk grund i svensk journalistik, språkutveckling samt möjlighet till praktiska erfarenheter som journalist på några av Sveriges största mediehus. Kursen ges delvis digitalt i samarbete med SVT, Reportrar utan Gränser, Bonnier News, Södra Vätterbygdens Folkhögskola under ledning av Medieinstitutet Fojo.

Vem kan bli språkkompis?

Du har arbetat som journalist i Sverige i minst tre år och har både ett brinnande intresse för yrket samt ett upparbetat branschnätverk. Du är villig att lägga både tid och engagemang på ett roligt och utvecklande ideellt uppdrag där du är med och bidrar till fler perspektiv i den svenska mediebranschen.

Vad gör en språkkompis?

Som språkkompis får du kontakt med en av våra deltagare i Ny Kollega, en kollega. Tanken är att du ska finnas som kontaktperson för att stötta upp med svenska språket och ditt journalistiska perspektiv.

Hur mycket tid tar det?

Vi ser att du lägger minst 1-2 timmar per vecka på kontakten med din kollega i Ny Kollega. Detta får gärna bestå av fysiska träffar i form av ex en fika, lunch eller promenad. Ni bestämmer själva i vilken omfattning ni ska ses men vi ser gärna att fysiska träffar planeras in med viss regelbundenhet. En gång i månaden har du även kontakt med projektledaren för Ny Kollega för en enklare avstämning. Detta kan om så önskas göras via mejl.

Syfte med språkkompis?

Syftet med ditt engagemang är att hjälpa din kollega navigera i det svenska medielandskapet, utveckla sina språkkunskaper i svenska och inte minst utöka sitt nätverk. Med detta bidrar du till det övergripande målet att öka perspektiven inom svensk journalistik. Inte minst har du roligt på vägen och hittar både en branschkollega och förhoppningsvis vän.

Hur långt sträcker sig engagemanget?

Ny Kollegas första kursmoment drar i gång i augusti 2022. I januari påbörjar våra deltagare sitt andra kursmoment med praktik på en av SVTs eller Bonnier News redaktioner. Detta förutsätter att de klarat det första kursmomentet. Praktiken avslutas i juni 2023. Vi ser gärna att språkkompisarnas engagemang sträcker sig över hela denna period (aug 2022 till juni 2023).

Vad händer om det inte funkar?

Är det något som inte funkar i relationen mellan dig som språkkompis och din kollega ska du kontakta Ny Kollegas projektledare. De olika utbildningsmomenten i Ny Kollega är obligatoriska för deltagaren. Har man hög frånvaro och/eller klarar inte godkänt riskerar man att stängas av från utbildningen. Detta innebär att ditt engagemang som språkkompis upphör. Som språkkompis är du fri att avsäga dig ditt uppdrag när som helst. Givetvis hoppas vi att du finner engagemanget både roligt och givande.

Intresseanmälan

Arbetar eller har du arbetat som journalist i Sverige och vill göra en värdefull insats för din yrkeskår? Då ska du anmäla dig som språkkompis nedan.

Bli språkkompis