Ny Kollega blev en möjlighet att bygga ett professionellt nätverk

Hem/Nyheter/Ny Kollega blev en möjlighet att bygga ett professionellt nätverk

Katarzyna Andersz är journalist och kommer från Polen. Hon ser Ny Kollega som en stor möjlighet att lyfta nya perspektiv inom svensk journalistik.

Hur är det att arbeta som journalist i Polen?
– Public service är beroende av det styrande partiets politik och det speglas i deras rapportering. Många journalister vill dock inte vara en del av public service och det har bidragit till att många nya medier har grundats. För dem är däremot finansieringsfrågan en ständig oro. Försök har gjorts att även begränsa villkoren för de stora privata mediebolagen, hittills utan framgång. 

Vad har varit de största utmaningarna för dig som journalist i Sverige?
– Att vara journalist i landet man är ny i låter som en galen och samtidigt nästan omöjlig idé  inte minst på grund av språket, som var en av de största utmaningarna för mig. Ny Kollega blev en möjlighet att bygga upp ett professionellt nätverk, vilket gör det mycket lättare att börja arbeta som journalist här.

Vad tycker du om Ny Kollega?
– En stor del av Sveriges medborgare har utländsk bakgrund och det kommer antagligen bara att öka i framtiden. Genom den här typen av insatser och projekt kan fler perspektiv belysas så att fler kan känna sig hörda, respekterade och delaktiga i samhällsdebatten.

Faktaruta:

Ålder32
Familj: Sambo
Arbetslivserfarenhet: Grundade 2013 tillsammans med kollegor tidskriften Chidusz. Samarbetar med den amerikanska nyhetsbyrån JTA. Fick som kommunikatör för EU-parlamentet också erfarenhet av politik på Europanivå.