”Ett viktigt steg för mig att bli journalist i Sverige”: Sami Al Ansi

Hem/Nyheter/”Ett viktigt steg för mig att bli journalist i Sverige”: Sami Al Ansi

Journalisten Sami Al Ansi är från Jemen och bor i Örebro. Han är en av deltagarna i “Ny Kollega. För honom är kursen en möjlighet att bli verksam journalist i Sverige, hans nya hemland. 

Kan du berätta lite om dig själv?
Jag är journalist med tretton års erfarenhet från olika nyhetsredaktioner såsom Reuters, BBC, Al Jazeera English, CNN och AFP som frilansande videojournalist. Innan jag kom till Sverige arbetade jag med Sky News Arabia tre år i Jemen och fem år i Egypten.

Hur är situationen i Jemen för journalister?
Situationen är svår för journalister i Jemen. Det är farligt att skriva om vissa ämnen som exempelvis militärens rekrytering av barnsoldater eller att vanliga medborgare pressas på pengar för att finansiera den väpnade konflikten. Myndigheterna, kontrollerade av huthirebellerna, menar att detta är nationella säkerhetsfrågor och journalister riskerar därför att hamna i fängelse om de rapporterar om dem.

Vad tycker du om ditt nytt land Sverige och journalistprogrammet ”Ny Kollega”?
”Ny Kollega” är ett viktigt första steg för mig att bli journalist i Sverige. Något som hade varit mycket svårare utan den här kursen. Journalistiken här skiljer sig mycket från det i Jemen där vi inte har samma yttrandefrihet.

Vad har du lärt dig i Ny Kollega?
Jag har fått insikt i vilka rättigheter jag har som journalist, vilken information vi har tillgång till och inte minst vår yttrandefrihet. Viktig kunskap för att jag ska kunna jobba som journalist i Sverige.

Vad är ditt mål med programmet?
Huvudmålet för mig nu är att jobba på SVT. Detta är vad jag vill uppnå genom kursen. Det är en fantastisk möjlighet att få en praktik genom ”Nya kollega”. Och jag är så tacksam.