Dan Jåma

Kursledare

Att berätta historier har varit mitt liv, planen var att bli radiojournalist men jag fick en filmkamera i min hand på Kalix folkhögskola och kände direkt att den rörliga bilden var mitt rätta verktyg. Med film kunde jag berätta det som inte kunde sägas med ord.

Jag var kameraoperatör på spelfilmen Varg med Daniel Alfredsson som regissör, har filmat novellfilmer och lagt ner min tid och hjärta på dokumentärfilm; vet inte hur många det blivit. Jag har också filmat massor av nyhetsinslag, allt från Åmål till Johnston atollen, världens mest avlägsna ö, enligt US Army.
Nu drygt 40 år senare, får jag samma kick och upplevelse av magi när jag dokumenterar, att berätta i rörlig bild är ett eget språk, ett språk jag gjort till mitt.

Som kursledare på Fojo får jag möta proaktiva journalister och se hur snabbt det går att lära sig bildberättandets konst. Bland det bästa jag vet är när jag i praktiken får vara med om att någon hittar nycklarna till den okonstlade och geniala filmdramaturgin.
Att berätta med rörlig bild är ett hantverk, det finns enkla verktyg till att få det att fungera, beröra och fängsla tittaren.

Framför allt är det kul att göra film, jag hoppas jag kan dela med mig av den glädjen.

Kurser