Fojos kursledare i Sverige

Kursledare

 • Amina Manzoor

 • Anna Bergenström

 • Anna Ivemark

 • Annelie Frank

  Projektledare
 • Annicka Flovin

  Chef utbildningar och tematiska projekt
 • BerthOlof Brännström

 • Birgitta Sennerdal

 • Björn Häger

 • Folke Rydén

 • Fredrik Mellgren

 • Fredrik Nejman

 • Göran Segeholm

 • Hanna Andersson

  Projektledare
 • Helena Bengtsson

 • Helena Löfving

 • Henrik Ennart

 • Jeanette Gustafsdotter

 • Jenny Svenberg Bunnel

 • Jonas Nordling

 • Lasse Wierup

 • Lena Grape

 • Marja Grill

 • Mats Amnell

 • Mikael Bergling

 • Mikael Grill

 • Nils Hanson

 • Nina Hjelmgren

 • Peder Carlquist

 • Per Agerman

 • Per Andersson

 • Sigrid Melchior

 • Sverker Olofsson

 • Tomas Jennebo

Amina Manzoor

Anna Bergenström

Anna Bergenström gillar utveckling, både sin egen och andras. För att utvecklas behöver man våga prova och experimentera. Och för att våga behöver man känna sig trygg.

Som kursledare på Fojo är hon ny på jobbet, men journalist har hon varit i över 30 år – i nästan 20 som arbetsledare och chef. Numera är hon konsult och sysslar bland annat med ledarskapsutveckling, utbildning och coachning.

”Inför kursen ’Berätta levande’ tänker jag på alla historier som finns där mellan raderna i anteckningsblocken. Som riskerar att tappas bort och undanhållas läsarna. Jag tänker att motsatsen till levande är dött, torrt och livlöst. Och så kan vi ju inte ha det, eller hur?”

Anna Ivemark

Anna Ivemark är utbildad beteendevetare på Uppsala Universitet, och under en praktiktid på Sveriges Radio på 90-talet så fastnade hon för radiomediet: ”Radio är för mig att få förflyttas till andra platser bara genom att lyssna.”

Anna har mängder med radioproduktioner i bagaget både inom samhällsjournalistik och livsstil och var med och drog igång Radiopsykologen i P1 och har sänt Karlavagnen i P4.

Hon älskar att utbilda på Fojo, framförallt för att man får tid att gå på djupet. Numera kursledare på halvtid på Sveriges Radio, har utbildat journalister i Rwanda och Finland och St Petersburg. Anna är också diplomerad coach, utbildad processledare och besatt av intervjuandets konst.

Annelie Frank

Projektledare annelie.frank@lnu.se

Funktion
Annelie Frank är projektledare för Faktajouren och ansvarig för Fojos kurser i undersökande journalistisk, ljudberättande och sport.

Erfarenhet
Annelie har arbetat som journalist i många olika roller i drygt 20 år, främst som skrivande sådan men också på Sveriges Radio där hon gjorde flera uppmärksammade granskningar. Hon har också frilansat med ridsport som specialområde under många år och undervisat i journalistik på både Linnéuniversitetet och Göteborgs Universitet.

Utbildning
Annelie Frank började sitt yrkesliv som ridlärare och ridskolechef innan hon tog en högskoleexamen i medieproduktion. Denna har hon kompletterat med att skriva C-uppsats i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitet och en magisteruppsats vid Göteborgs Universitet.

Personligt
Utanför arbetstiden ägnar sig Annelie åt sina hästar och sin hund, yoga, läsa böcker, resa, familj och vänner.

Annicka Flovin

Chef utbildningar och tematiska projekt annicka.flovin@lnu.se +46 480 44 67 18 +46 730 65 96 82

Titel/funktion
Annicka Flovin är chef för utbildningar och tematiska projekt på Medieinstitutet Fojo.

Erfarenhet
Annicka började arbeta som journalist 1985 inom dags- och kvällspress. Hon har haft eget frilansföretag i flera år med fokus på miljöfrågor och internationellt arbete. Parallellt med journalistjobbet började hon undervisa i journalistik, först på Poppius journalistskola, därefter på folkhögskola. Jobbade som rektor och VD på Poppius i nästan tio år.

Utbildning
Har en fil. kand. i statsvetenskap och sociologi, en journalistutbildning samt en lärarutbildning med inriktning på folkbildning och vuxenutbildning. Nyligen blev hon klar med en magister i pedagogik och utbildningsledning vid Stockholms universitet.

Personligt
Gillar att vandra i skogen, segla, umgås med familj och vänner – och att köra stand up.

BerthOlof Brännström

Älskar journalistiken som varit mitt yrke i snart 40 år – och som är viktigare än någonsin i dessa oroliga tider. Har själv alltid tyckt att periferin varit mer intressant än centrum, oavsett om det handlar om en kommun, en region eller ett land. Utanför storstäderna finns ofta de bästa berättelserna. Att det dessutom passar min lite eftertänksamma personlighet gör inte saken sämre.

Birgitta Sennerdal

Jag hade jobbat som reporter på flera olika ställen i tio år när kom till ATL Lantbrukets Affärstidning, där skogen blev mitt bevakningsområde.

Nu fick jag återvända till min uppväxt på landsbygden med skog och jord utanför dörren. Det blev också en möjlighet att dra nytta av min magisterexamen i statsvetenskap och ekonomi, för allt ryms inom skogen.

För mig har det varit en resa där jag mer och mer insett hur stor betydelse skogen har – och vilka känslor den väcker. Samtidigt har jag själv blivit en kunnigare skogsägare.

Numera är jag frilansreporter och har tidigare hållit en skogskurs som Föreningen för Skogs- och Lantbruksjournalister anordnade. Jag tycker att det är jätteroligt att Fojo nu också anordnar en kurs. Hoppas du också vill lära dig mer om den svenska skogen, för den finns runt hörnet och behöver granskas och bevakas på många olika sätt.

Björn Häger

Jag har gjort det mesta inom journalistiken under mina trettio år i yrket. Tidningsartiklar, snabba nyhetsinslag, långa gräv, programlederi, webbsatsningar, teveprogram och böcker. Och om någon undrar varför jag håller på med allt detta, så blir svaret enkelt: att vara journalist är fortfarande världens bästa jobb.

Det har varit ett stort privilegium att ha fått smaka på så många delar av det. Och ett ännu större privilegium att till mina studenter på universitetet och till deltagarna på Fojos kurser få dela med mig av insikter och erfarenheter. Man slutar aldrig att lära. Och glädjen i jobbet behåller man bäst i en ständigt pågående strävan att bli ännu bättre på det man gör.

Har vunnit flera priser, bland annat Guldspaden och Gyllene dynamon, samt varit ordförande för både Publicistklubben och Föreningen Grävande Journalister. Har författat flera läroböcker i journalistik och givit ut biografin ”Uppdrag Bildt – en svensk historia”. Att leda kurser på Fojo är bland det roligaste som finns.

Folke Rydén

Under ett 20-tal år uppmärksammade jag enbart utsatta miljöer och kulturer långt borta i fjärran länder. Sedan tio år har jag även valt att fokusera på vår egen närmiljö.

Jag är nämligen övertygad: först när vi har löst akuta miljöproblem här hemma kan vi med trovärdighet kräva kraftfulla åtgärder globalt.

Min ambition är att få människor att bry sig. Att upptäcka och beröras. Påverkas och påverka. Vi vill att våra barn och barnbarn ska få njuta av ett friskare hav.

Att inte bry sig innebär även det ett avgörande ställningstagande. Och utan upplysning och kunskap riskerar vi att fatta oinformerade och farliga beslut.

Jag vill att kommande generationer ska bli stolta över vad vi som lever runt havet idag förhoppningsvis lyckas åstadkomma: Början till slutet på utfiskning, bottendöd, algblomning och miljöförstöring. Avstampet till en ökad medvetenhet, ett friskare hav och en sundare miljö.

God journalistik är ett fantastiskt verktyg för att nå det målet.

Fredrik Mellgren

Jag var 18 år när jag började som journalist och har alltid tyckt att det är ett av de allra finaste och viktigaste jobb man kan ha. Från lokalredaktionerna i Bergslagen, till Enköpings-Posten, Stockholms-Tidningen, DN och Svenskan har jag drivits av att avslöja saker som betyder något för läsarna. Det kan innebära allt ifrån att spräcka en lokal sjukvårdsbudget före alla andra eller att gräva i flera år i ett gigantiskt sjukhusbygge.

För mig är sjukvården ett område som har allt. Politik, ekonomi, forskning och framför allt ett stort allmänintresse. Alla är ju berörda av hur sjukvården fungerar i de flesta av livets skeden, antingen för att vi själva eller våra anhöriga behöver den. Ändå har vården varit ett sorgligt underbevakat område. Få tidningar har landstingsreportrar som hinner skaffa sig den kunskap som gör att man kan hitta de egna nyheterna och de brister som behöver belysas.

Fredrik Nejman

Göran Segeholm

Mitt elddop som kursledare kom tidigt. Jag var bara nitton när jag ledde en studiecirkel i fotografi och fick den strängaste och mest respekterade läraren från min grundskola som elev. Inför första träffen drabbades jag av panikångest och trodde på riktigt att mitt hjärta skulle stanna.

Men hjärtat bultade vidare, och efter kursen upptäckte jag att det bultade särskilt starkt för sammanhang där människor lär sig saker tillsammans.

Jag är fortfarande fotograf, men försörjer jag mig till allt större del på att tänka på fotografi, formulera mig kring fotografi och undervisa i fotografi. Jag har skrivit hundratals artiklar i ämnet och några böcker. Jag är huvudlärare på Fotografiska i Stockholm och har gjort två podcasts.

Alla mina uppdrag är roliga, men kurserna på Fojo har haft en särskild plats i mitt hjärta sedan jag höll den första för över tjugo år sedan. Det är oerhört stimulerande att hjälpa skribenter att föra över insikter från skriftspråk till bildspråk, ett bildspråk som kan hjälpa dem att göra bild och text till en övertygande helhet.

Hanna Andersson

Projektledare hanna.andersson@lnu.se

Funktion
Hanna Andersson är på Medieinstitutet Fojo verksam som samordnare i den svenska kursverksamheten och som expert och föreläsare på ämnesområdet påverkan i form av hat, hot och trakasserier som drabbar journalister.

Erfarenhet
Hanna har arbetat som journalist i närmare 15 år. Hon har en bakgrund som lokalredaktör och har god erfarenhet av att skapa lokal journalistik, genomföra gräv och att granska, arbetsleda journalister och att skapa och driva journalistiska projekt i dialog med publiken.

Utbildning
Hanna har en magisterexamen i kultur- och samhällsvetenskap samt har studerat ledarskap, marknadsföring och kriminologi på högskolenivå.

Personligt
Utanför arbetet ägnar sig Hanna gärna åt vänner och familj, samt vandring i skog och mark, läsning och TV-serier.

Helena Bengtsson

Helena Löfving

Helena Löfving

Henrik Ennart

Jeanette Gustafsdotter

Jenny Svenberg Bunnel

Jag skulle ju egentligen blivit fri konstnär. Eller musiker. Men med både en pappa och en storasyster inom journalistiken gick det av bara farten åt samma håll som de. Efter några trevande år som redigerare, reporter, webbredaktör med mera hittade jag till slut hem till den plattform som passar mig bäst – illustration och grafik. 

De senaste tio åren har jag framför allt jobbat med TV, på TV4 och Aftonbladet, som art director och grafiker och med olika former av storytelling. Filmen Flickan bakom pansarglas, som jag gjorde tillsammans med grävande reportern Kerstin Weigl och fotografen Magnus Wennman påverkade mina kommande arbeten mycket. I juni 2018 vann den INMA Global Award i kategorin Best use of video. Den och flera andra visuella jobb låg sedan till grund för Stora journalistpriset, som jag tilldelades samma år i kategorin Årets förnyare. På Aftonbladet gjorde jag även ett stort antal explainers under namnet Aftonbladet Perspektiv. Och det är just hur man gör animationer och explainers som jag lär ut på Fojo samt hur man kan visualisera känsliga berättelser där huvudpersonerna behöver vara anonyma.

Sedan 2020 är jag frilansande illustratör på heltid.

Jag är glad när jag lyckas inspirera andra att hitta sitt eget bildspråk.

Jonas Nordling

Lasse Wierup

Lasse Wierup

Lena Grape

Livet går ut på att ha roligt – och det innebär att ha intressanta arbetsuppgifter. Designredaktör, informationschef, featurechef, projektledare, länschef – det finns många titlar i mitt cv, men jag är i första hand journalist. I alla lägen.

Jag är anställd i Östgöta Media, bor i Linköping och är specialist på tidningsdesign, visuell presentation och nyhetsgrafik. Jag älskar storytelling och att göra film för webben är bland det roligaste jag vet just nu.

Som kursledare brukar jag få omdömet ”engagerad”, det är jag väldigt stolt över. Fojo är underbart inspirerande, sök alla kurser du kan, vetja!

Mer om mig? Jag gör reportage så ofta jag hinner för jobbet, studerar retorik på universitetet för att bli duktigare, brinner för byggnadsvård och gamla folkvagnar. Och lapar hellre sol än åker skidor!

Marja Grill

Det är ett uppskruvat tempo på de flesta mediehus idag. Även i en så priviligierad miljö som på SVTs Rapport tycker vi ofta att det finns för lite tid, tid att gå på djupet och gräva. På lokal nivå är det så klart ännu svårare. Men det finns metoder och tricks som gör allt enklare, lättare och roligare. Därför är det så underbart att Fojo finns.

Jag är grävande reporter på SVT Nyheter samtidigt som jag försöker få tid för mina längre projekt. Jag har jobbat både som lokalreporter och på Uppdrag Granskning och trots att jag har mycket mer tid idag än på Tvärsnytt-tiden så är metoder för att gräva djupt, snabbt och effektivt fortfarande avgörande.

Därför blev jag extra glad när jag och Carolina Jemsby 2018, fick Spektrumpriset i just kategori Metod för granskningen #deutsatta om gode män som stjäl. Året innan blev vi nominerade till DIG-Awards för den avslöjande dokumentären i samma ämne, Konsten att stjäla utan att åka fast.

Det är en pågående resa, jag älskar själv att lära mig av de som kan mer, och diskussionerna från våra Fojokurser är något jag ofta själv har stor hjälp av. Att få lära sig mer är bland det lyxigaste som finns.

Mats Amnell

Det var på Smålandstidningen jag formellt föddes som journalist. En liten rörelse för mänskligheten. Men ett livsavgörande steg för Mats Amnell när namnteckningen väl stod på anställningsavtalet.

Första året som ensam lokalredaktör var tufft. Varje dag ett kuvert med maskinskrivna texter och filmrullar med fyrabussen till centralredaktionen. På nätterna drömde jag om den tomma tidningssidan som skulle fyllas. Men fylld blev den och den journalistiska förmågan växte dag för dag. Nio år på Trelleborgs Allehanda har följts av ytterligare 20 på Sydsvenskan i Malmö.

2005 gjorde jag debut som föreläsare på Fojo med ostadig röst och fjärilar i magen. Uppdragen blev fler och numera håller jag regelbundet i utbildningar med inriktning mot ekonomi och undersökande journalistik.

Varför? För att jag genom Fojo möter passionerade kollegor och bidrar till demokratin och en mer kompetent journalistkår.

Mikael Bergling

Journalist sedan 1980-talet. Arbetade tidigare som reporter, redigerare och redaktör på Expressen, Skånska Dagbladet och Tidningarnas Telegrambyrå (TT) och som lärare i journalistik på Poppius Journalistskola.

Idag frilansande redaktör och reporter, framför allt inom branschpress. Skriver bland annat om utbildning och samhällsbyggnad/infrastruktur. En av författarna till Frilanshandboken.

Föreläser och utbildar i frilansjournalistik.

Mikael Grill

I dag kan mycket få journalister räkna med privilegiet att få ägna sig på heltid åt grävande journalistik. Därför måste vi hitta de bästa verktygen och metoderna för att kunna göra det ändå – vid sidan av allt det där andra. Det handlar om vilja och inställning, men också om en fungerande verktygslåda – och rutiner som gör grävandet möjligt.

Jag har under coronavåren granskat turerna kring MSB:s havererade ”coronaapp” och Arbetsmiljöverkets hantering av kraven på munskydd inom äldreomsorgen. Den sistnämnda granskningen har väckt starka reaktioner, bland annat på grund av myndighetens hantering av mejl och andra handlingar.

Munskyddsaffären: https://www.svt.se/nyheter/amne/Striden_om_munskydden

Minidokumentären: https://www.svtplay.se/klipp/26870929/svts-granskning-striden-om-munskydden

Nils Hanson

Att leda ett gräv är att göra skillnad – både på och utanför redaktionen. Du utvecklar medarbetarnas journalistik och ser till att deras gräv får genomslag i samhällsdebatten.

Jag hade inte en tanke på att bli arbetsledare när jag för 20 år sedan fick frågan om att bli redaktionschef för TV4 Göteborg. Jag var grävare på heltid på Göteborgs-Posten. Bättre jobb fanns inte. Men när det oväntade erbjudandet kom bytte jag snabbt fot. Jag såg framför mig något som var ännu mer utmanande: att utveckla andra reportrar och få en hel redaktion att börja gräva.

Jag kom till en TV-station med små resurser och stora ambitioner vilket resulterade i ”minigräv” som redaktionen kunde vara stolt över. Fem år senare blev jag chef för landets största grävande redaktion, Uppdrag granskning. Efter 15 oförglömliga år där kan jag säga att den stora och den lilla grävande redaktionen har mycket gemensamt. Det handlar om att ta fram idéer och skapa resurser, peppa och stötta reportern, kvalitetssäkra arbetet och lösa dilemma, våga utmana mäktiga krafter och tåla kritik.

Det är vad som krävs av alla grävledare för att åstadkomma journalistik som gör skillnad. Och det är vad den här kursen handlar om.

Peder Carlquist

Peder Carlquist

Per Agerman

Per Andersson

Sigrid Melchior

Jag är frilansjournalist och EU-nörd. Bor i Bryssel, är gift med en fransman och har två barn. Vardagen består av ständiga resor, mentalt och fysiskt, mellan Belgien, Sverige och Frankrike.

Journalistiskt är jag en mångsysslare; gör granskande EU-journalistik tillsammans med nätverket Investigate Europe,  är EU-politisk kommentator i Dagens Samhälle och flamsar och skvallrar i politikpodden Brysselbubblan. Mellan varven skriver jag läroböcker och föreläser om EU-journalistik. Men oavsett medel och metod är poängen alltid densamma: ”ta hem” och förklara EU-beslut för en svensk publik. För att ge verktygen att kunna påverka de svenska politiska beslut som idag fattas utanför Sveriges gränser.

Sverker Olofsson

Tomas Jennebo