Fojos historia

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 

Gunnar SträngDet sägs att det var Gunnar Sträng, den gamle finansministern, som i slutet av 60-talet kom med initiativet till Fojo för att han tyckte landets journalister var så uselt pålästa, särskilt när det gällde ekonomi. Hur som helst så startade statsmakterna 1972 en försöksverksamhet där redan yrkesverksamma journalister skulle kunna bättra på sina kunskaper under intensiva kursveckor i internatform.


Det nya Institutet för Fortbildning av Journalister, Fojo, var ett alternativ till den grundutbildning som nykomlingar i branschen hade börjat genomgå och Fojo vände sig i första hand till outbildade murvlar på landsortstidningar. Det var decentraliseringstider och Kalmar hade inte fått något statligt verk av betydelse, så Kalmar fick Fojo. Kalmar hyste också de flesta av de lokala och regionala myndigheter som kurserna ofta fokuserade på. Hotell Ritz blev Fojos allra första hemvist.

Två år senare, 1974, permanentades verksamheten och fick en styrelse, Fojostyrelsen, som då utgjorde Sveriges minsta myndighet! Utbildningen flyttade in i Östra Smålands gamla lokaler med ett internat runt hörnet och matservering på Folkets Hus. Och man växte. Och blev en del av Kalmar högskola 1977. Och hotades av nedläggning. Och växte igen.

År 1991 flyttade Fojo igen, till nya fräscha lokaler på Norra vägen. Det var samma år som den internationella verksamheten satte fart, med finansiering först från biståndsorganet Bits, sedan från Sida. Nu började deltagare strömma in från hela världen – och fortsatt från Sverige förstås. En del av Fojo flyttade till Stockholm 1996 och under 2000-talet har vi flyttat ut i världen, till bland annat Vietnam, Sri Lanka, Zimbabwe, Mellanöstern, Sydsudan...

Antagningsregler och förordningar förnyades. Verkligheten hade ju blivit annorlunda och Fojo öppnade sig för alla slags yrkesverksamma journalister, oavsett medium, bakgrund och placeringsort. Kursutbudet förändrades förstås också liksom pedagogiken och det Fojo som sedan 2004 ligger i konferensanläggningen Brofästet är nog inte särskilt likt Gunnar Strängs önskeskola. Men bildningsivern lever kvar i allra högsta grad.

Hur den har gestaltat sig genom åren berättar två gamla kursledare och en avgången chef. Läs deras historier inifrån!

 

---------------


Marie Kronmarker Från avsegling till uppvaknande

Av Marie Kronmarker, kursledare på Fojo sedan 1987


Första minnet – avseglingen

Hon hette M/T Tärnvind, en 106,14 m lång och 15,73 meter bred motortanker på 6 150 ton. Hon var det sista fartyg som byggdes på Kalmar varv, året var 1981. Själv var jag på min första Fojokurs tillsammans med fotografen Thorsten Persson. Kurs för redigerare och fotograf. En kväll tog Thorsten och jag en kvällspromenad i hamnen och där låg hon, nyskapad och redo för sin jungfrufärd tidigt nästa morgon.

Läs resten av texten här >>

--------------------------


Annelie EwersFojo in my mind

Av Annelie Ewers, kursledare från 1984 och chef för Fojo 1988–2012


Första gången jag hörde talas om Fojo jobbade jag på Arbetet i Malmö. En journalistkollega, Sven Linderoth, hade just fått jobbet som föreståndare – så hette det då – i Kalmar. Jag minns att jag och Göran Skytte satt på vårt kvällspass och var imponerade, ett fint och ansvarsfyllt uppdrag, viktigt för journalistiken och journalisterna. Och svårt - vi tyckte han var modig som tog det.

Det här var 1975 och själv hade jag aldrig gått någon Fojokurs, men de jag kände som gjort det var lyriska. De kom tillbaka glada. Och trötta. Dåligt med nattsömn på Fojo, förstod man. Nattsudd.

Läs resten av texten här >>

--------------------------


Rosemarie HolmströmSkrivcirkuskonster

Av Rosemarie Holmström, kursledare på Fojo 1988–2012


Ovisshet, obalans, kaos. Det är en bra grund för allt skapande, det vet regissörer, skådespelare och bildkonstnärer. Och är bra på att använda sig av. Så när Ann-Mari Svensson (som spelat en hel del teater) och jag (som skriver dramatik och målar) började göra skrivkurser på Fojo, ville vi väldigt gärna tillämpa detta. I syfte att rucka lite på journalistisk tvärsäkerhet och tolkningsföreträde. Vi började iscensätta miljöer och händelser för kursdeltagarna att skriva om, situationer som balanserade på gränsen mellan det troliga och otroliga.
Idag gör vartenda eventföretag liknande saker, och flash-mob, där skådespelare agerar oannonserat ute bland folk, är ett vedertaget begrepp inom scenkonsten. Men i början på 90-talet var vi rätt ensamma, och journalisterna var ovana.

Läs resten av texten här >>

 

Fojo på Twitter

Fojo på Facebook


Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se