Aktuella Katarina Mazetti besökte Fojo

18 april, 2013
Dela

mazettiNej, hon kunde inte föreställa sig att hennes krönika i Icakuriren skulle skapa sådana reaktioner som den gjorde. Katrina Mazetti var helt oförberedd på de grova påhoppen som strömmade genom mejlen, Icakuriren var tvungna släcka ned kommentarsfälten.

– Då hade jag ingen aning om hur anonymiteten gömmer sig på hemsidor som Avpixlat och väller fram som loppor på kommandon.

 Katarina Mazetti var inbjuden till Fojo i Kalmar för att diskutera hot mot journalister. Sorlet fyllde Fojos lokaler när ett 40-tal journalister träffades. Särskilt unga kvinnor utsätts för kränkningar och förnedringar från framför allt främlingsfientliga personer när de skriver om invandrarfrågor. I sin krönika ifrågasatte Katarina Mazetti den så kallade svenskheten, vilket skapade massiva protester från håll som sympatiserar med Sverigedemokraterna.

– Vad de håller på med på Avpixlat är egentligen olagligt men går inte att komma åt

då sajten finns utomlands och de som uttrycker sig hotfullt och förtalar människor gör det anonymt, sa Katarina och jämförde Avpixlats anhängare med andra gruppers behov av att inte synas, som Ku Klux Klan, anonyma medlemmar bakom vita huvor.

Skrämda och trakasserade journalister kan inte göra sitt jobb. Näthat har blivit en del av vardagen för journalister, visar undersökningar från både TU och Cison. En vanlig metod att skydda medarbetare är att publicera material utan byline. Insikten om värdet av att ha en policy OM något händer varierar ute på medieföretagen. Sverige Radio verkar ha kommit längst.

Journalister från framför allt Barometern, Östran och SR Kalmar delade under kvällen erfarenheter och reflektioner. Angreppen mot journalister riktas mot enskilda personer och det är viktigt att man vet – om och när det händer – att man har stöd. Det är inte alltid hotfullt och otäckt men alltid otrevligt.

Efter att ha utsatts för tusentals hatmejl tvekar inte Katarina Mazetti inför frågan om hon skulle skriva något liknande igen?

– Självklart!

Här är länken till hennes krönika i Icakuriren:

http://www.icakuriren.se/Diskutera-Fraga/Katarina-Mazetti/Svart-att-finna-en-riktig-svensk/

Relaterade ämnen

Säkerhet

Dela artikeln