Wendelapriset 2018 till Sydsvenskan och Norran

6 september, 2018
Dela

 

Wendelapriset 2018 på 50 000 kronor, för bästa skrivna socialreportage, delas i år mellan två reportageteam:

  • 40 000 kronor går till ”När ska mamma komma hem?” i Sydsvenskan och upphovspersonerna Jessica Ziegerer, Jens Mikkelsen och Hussein el-Alawi.
  • 10 000 kronor går till "Drömmen som splittrade en bygd” i Norran och upphovspersonerna Anna Wikner, Ulrika Andersson och Jenny Petersson.

”När ska mamma komma hem?” är en hjärtskärande berättelse om en biljakt där en mamma och hennes barn skadas. Redan här en berättelse i världsklass, genom ett skickligt perspektivväxlande mellan offer, bilförare och de jagande poliserna. 

Man följer familjens förtvivlan, och precis när man börjar sakna sambons röst – får han komma in. Berättelsen tar en ny vändning, och visar sig vara precis så komplex som verkligheten tenderar att vara.

”Drömmen som splittrade en bygd” är en osannolik historia om en vårdcentrals uppgång (och fall?), välskriven och med en stark berättarröst som bygger på ett grundligt researcharbete. Ett socialreportage med en intressant twist; när det så ofta handlar om den enskilda utsatta människan handlar det här om en hel bygd som är utsatt.

Wendelajuryn delar i år också ut ett hedersomnämnande. Det går till Emma Leijsne för boken ”Fördel kvinna, den tysta utbildningsrevolutionen”. En reportagebok späckad av fakta och forskarrapporter, samtidigt som man som läsare får träffa enskilda individer som ger alla dessa siffror kött och blod.

Prisutdelningen sker den 16 september kl 15 i Wendela Hebbes hus i Södertälje. Prisutdelare är Tom Alandh och efter ceremonin vidtar ett samtal om det dokumentära berättandet, lett av journalisten och författaren Annika Hamrud.

Bakom Wendelapriset står föreningen Wendelas vänner och Medieinstitutet Fojo.

I Wendelajuryn sitter: Kersti Forsberg (ordförande), Ami Lönnroth (ordförande i föreningen Wendelas vänner), Annika Hamrud, Mattias Göransson och Åke Pettersson.

Dela artikeln