Faktajouren - för dig som vill ha bättre koll

2 Maj, 2018
Dela

 

Annelie Frank

Hallå där, Annelie Frank…

…projektledaren bakom Fojos nya satsning Faktajouren.

Vad är målet med Faktajouren?
– Faktajouren ska vara stöd till journalister som behöver hjälp att genomskåda propaganda, troll, desinformation, lögner och felaktigheter. Det är viktigare än någonsin att journalistiken är korrekt för trovärdighetens skull.

En del stora redaktioner har redan fakta-koll; vad är skillnaden mellan vad de gör och vad Fojo ska göra?
– Den stora skillnaden är att på Faktajouren hittar du inga färdiga svar. Vi gör inte själva faktakollen utan ska i stället erbjuda hjälp och stöd till de journalister som vill ha det när det gäller faktakoll och spårande av desinformation. Att sedan göra själva arbetet med att kontrollera ligger på journalisterna själva.

Du har precis börjat, vad inleder du med att göra?
– Jag ska träffa nyckelpersoner bland dem som arbetar med faktakoll på olika sätt. Det är inte bara journalister, utan även bland annat MSB, Försvaret och Internetstiftelsen. Jag letar också efter lämpliga samarbetspartners.
– Prio ligger på att få igång en digital plattform, en kunskapsbank på fojo.se med handledningar, instruktioner och tips hur journalister kan kontrollera fakta, spåra desinformation, falska konton i sociala medier och liknande.

Vem är du, varifrån kommer du? Vad har du för erfarenhet av faktakoll?
– Jag bor på Öland och kommer närmast från Sveriges Radio där jag har arbetat som undersökande reporter på P4 Kalmar och även gjort ett kortare inhopp på P1:s Kaliber. Jag har arbetat som journalist sedan 1999, inom dagspress på Barometern och Sydsvenskan samt fackpress på tidningen Ridsport. Jag har också undervisat i journalistik på Linnéuniversitetet i fyra år och haft ett kortare vikariat på JMG. Jag har erfarenhet av faktakoll på många olika sätt - som journalist, redigerare, redaktör, nattchef och adjunkt till exempel. Och inte minst har jag erfarenhet hur olika redaktioner hanterar fakta och desinformation/propaganda.

FAKTA

Faktajouren blir ytterligare ett hjälpmedel för journalister vid sidan om Offentlighetsjouren, Frilansjouren och Demokratijouren på fojo.se. Satsningen är möjlig tack vare medfinansiering från Anderstiftelsen.

Projektet är fortfarande under uppbyggnad, men den som vill veta mer eller bidra kan kontakta Annelie Frank på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Relaterade ämnen

Offentlighet, Självreglering

Dela artikeln