Flyktingreportage delar Wendelapriset

29 augusti, 2017
Dela
Wendela Hebbe
Foto: Wendelas Vänner

"Båda reportagen belyser flyktingarnas situation, Europas största samhällsfråga i vår tid. Där andra nöjt sig med enstaka nedslag har reportageteamen lågmält och envetet, månad efter månad byggt förtroende på plats och kunnat berätta en historia om hur världens problem, Europas flyktingkris och Sveriges mottagande skoningslöst drabbar på individnivå".

Årets Wendelpris delas lika mellan två reportageteam, Jonas Fröberg och Malin Hoelstad från Svenska Dagbladet och Matilda Nyberg, Malin Roos och Diamant Salihu från Expressen. Priset för bästa skrivna socialreportage är på 50 000 kronor, och delas ut i Södertälje den 15 september.

Jonas Fröberg och Malin Hoelstad får priset för reportageserien Från Raqqa till Borås, med motiveringen att det är ett mycket välskrivet och drabbande reportage som med sin närvaro och detaljrikedom skiljer sig från mycket annat som skrivits om flyktingar. När den nyfödda flyktingbebisen får namn efter fotografen som räddade hennes mammas liv på Medelhavet, då går det inte att värja sig.

Matilda Nyberg, Malin Roos och Diamant Salihu får priset för reportageserien Asylrapporten. Med utgångspunkt i tung research, där journalisterna ställt frågor till 1691 personer på 20 asylboenden, förmår reportageteamet fånga läsaren i ett stort antal komplicerade frågor. Det är trauma och stress, en olidlig väntan men också ljusglimtar i vardagen.

Bakom priset står föreningen Wendelas Vänner i Södertälje och Medieinstitutet Fojo.
Mer om priset kan du läsa i pressmeddelandet nedan.

Pressrelease Wendelapriset 2017

Dela artikeln