Åtta reportage till final i Wendelapriset

5 juni, 2017
Dela
Wendela_Hebbe_Foto_WendelasVänner

Juryn för Wendelapriset 2017 har under våren gått igenom 41 förslag på kandidater till Wendelapriset för bästa tryckta socialreportage. Av de föreslagna nominerar nu juryn åtta reportage som kommer att tävla om prissumman 50.000 kr. Priset kan antingen ges för ett av de nominerade reportagen eller delas av flera.
Följande reportage utan inbördes rangordning deltar i finalomgången:

1. En mammas kamp för att få träffa sin son, reportageserie av Karin Sjöberg, Norrbottens-Kuriren om en handikappad son och hans mammas hopplösa kamp.

2. Flickan bakom pansarglas, artikelserie om en 14-årig flicka som sedan ett och ett halvt års ålder bollats runt mellan 33 familjehem och vårdinrättningar runt om i landet. Av Kerstin Weigl, Aftonbladet.

3. Från Raqqa till Borås, en reportageserie i Svenska Dagbladet om syriska flyktingar som räddas ur Medelhavet, under medverkan av bl a reportern Jonas Fröberg och fotografen Malin Hoelstad som sedan också dokumenterar de räddades fortsatta öden i uppföljningsartiklar.

4. Hemlöshet, det är så jävla otryggt av Karin Samuelsson, Borås Tidning, ett reportage om en 63-årig uteliggare som reflekterar över både egen och många unga människors hemlöshet.

5. Den dolda hemlösheten, reportageserie av Tina Gerdien och Johan Sievers, Östgöta Correspondenten, om en hemlöshet som drabbar brett i alla samhällsklasser.

6. Asylrapporten, Expressens stora reportagesatsning utifrån en enkät bland 1691 asylsökande. Reportrar: Matilda Nyberg, Malin Roos samt Diamant Salihu.

7. Passens förmedlare, reportage i tidningen Re:public#39 om passförmedlare, människosmugglare och ljusskygg internationell handel. Av Christopher Holmbäck, Mahmoud Keshavarz och Alexander Mahmoud.

8. Monstren i garderoben av My Vingren, tidningen Filter. Ett reportage om en ”digital skuggvärld” där huvudpersonen är en hackare som utvecklat ett system för att identifiera internetpedofiler. Men som inte lyckas få polisen intresserad av att använda hans system.

Priset delas i år ut för tionde gången, vilket sker den 10 september kl 15 i Wendela Hebbes Hus i Södertälje. Juryn består av journalisterna Ami Lönnroth (ordf), Kersti Forsberg, Mattias Göransson, Kristina Mattsson, Åke Pettersson och Kerstin Vinterhed.

Wendela Hebbe (1808-1899) var Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist. Inför hennes 200-årsdag 2008 instiftades Wendelapriset på 50.000 kronor. Läs mer om Wendelapriset, dess bakgrund och tidigare historia på föreningen Wendelas Vänners hemsida www.wendela.se

Dela artikeln