Kursledare: Birgitta Sennerdahl
Datum: 20-24 april 2020
Ort: Kalmar
Senaste ansökningsdag: 26 november 2019

Två tredjedelar av Sveriges yta täcks av skog. Men räcker skogen till? Under kursen lär vi oss mer om skogen, skogsbruk och skogsindustri – och om skogens konflikter.

Vad ska vi ha skogen till? Ska vi låta den stå kvar för miljöns skull eller använda den i så många produkter som möjligt – för klimatets skull? Och när klimatet ändrar sig, hur kommer skogen att se ut?

I Centraleuropa äts skogen upp av granbarkborrar, och här i Sverige finns också skadeinsekten. Skadorna i år är de värsta på länge och området runt Kalmar är mest drabbat. Under kursen försöker vi förstå hur allt hänger ihop.

Många har åsikter om skogen: ägarna, miljörörelsen, industrin, staten, EU, svampplockarna, turistföretagen och forskarna. Det finns starka åsikter om skogen både på glesbygden och i storstaden. Under kursen lär vi oss mer om skogens intressekonflikter och att granska dem på ett klarsynt sätt. Vi träffar skogsägare, besöker sågverk och massabruk och vi diskuterar vad som är en riktig skog och vad som är plantage.

Ta med dig både kängor och regnjacka; vi tänker vara ute en hel del i skogen!

 

BRA ATT VETA

  • Kurs och resa är kostnadsfria.
  • Om du blir antagen till kurs så har du möjlighet att boka boende på Calmar Stadshotell till ett avtalspris på 616 konor/natt inkl. moms. I priset ingår frukost och kvällssoppa.
  • Mer information om hur du bokar kommer vid ett eventuellt antagningsbesked.
  • Fojo har flyttat och finns numera på Universitetskajen, bara några minuter från Kalmar C.