Kursledare: Nina Hjelmgren
Datum: 25-29 maj 2020
Ort: Kalmar
Senaste ansökningsdag: 26 november 2019

Om du planerar att bevaka en plats där det råder väpnad konflikt, måste du vara förberedd på olika saker som kan inträffa. Situationen för journalister som bevakar konfliktområden i världen är utmanande. Journalister riskerar att bli trakasserade, hotade, misshandlade och i värsta fall kidnappade, fängslade och mördade.
 Internationella konventioner som skyddar journalister i kris och krig tycks förlora i respekt.

Vad behöver vi tänka på för att skydda oss i möjligaste mån när vi befinner oss i konfliktområden? Förberedelse är avgörande och du måste ta eget ansvar för att vara så förberedd som möjligt. Vad behöver just du tänka på? Under hela kursen får du underlag att arbeta fram din egen handlingsplan som vi avslutar med att kolla igenom.

Kursen vänder sig i första hand till frilansare och medarbetare på mindre redaktioner som annars inte får ta del av något liknande. 
Vi utgår från att vi oftast är ganska ensamma där ute. Vi kommer både att arbeta praktiskt – som en dag med sjukvårdsövningar – och diskutera moraliska dilemman.  Relationen till fixare. När måste man ha skottsäker väst? Hur lägger man ett tryckförband?  Vad säger folkrätten när journalister är inbäddade med militärer?

Vi ökar medvetenhet kring minor och sprängladdningar med hjälp av lärare från Försvarsmakten i Eksjö. Vad gör jag i en gisslansituation? Major Jonas Månsson vid Försvarsmaktens Överlevnadsskola leder ett pass.

Fixar vi stressen? Orkar vi? Och när släpper vi yrkesrollen och är bara människor?
Var beredd på en utmanande kurs!

Kursen är framtagen i samarbete med Reportrar utan gränser och Röda Korset och utvecklad tillsammans med militärer från Karlsborg och Eksjö. NOA medverkar preliminärt också. Journalistkollegor delar med sig av värdefulla erfarenheter.

”Idag ska vi inte dö” av Magnus Falkehed och Niclas Hammargren är kurslitteratur.

 

BRA ATT VETA

  • Kurs och resa är kostnadsfria.
  • Om du blir antagen till kurs så har du möjlighet att boka boende på Calmar Stadshotell till ett avtalspris på 616 konor/natt inkl. moms. I priset ingår frukost och kvällssoppa.
  • Mer information om hur du bokar kommer vid ett eventuellt antagningsbesked.
  • Fojo har flyttat och finns numera på Universitetskajen, bara några minuter från Kalmar C.