Kursledare: Nina Hjelmgren
Datum: 24-28 februari 2020
Ort: Kalmar
Senaste ansökningsdag: 26 november 2019

Journalistiken bygger på mötet med människor. Det är både självklart och svårt. Ändå är det för mycket journalistik som produceras bakom en skärm eller via en smart-phone. Kanske skyller vi på tidsbrist istället för att ge oss ut? För att möta människor, måste man lämna redaktionen. Och i mötet ta in så mycket mer än orden; där finns också ljuden, dofterna, miljön.

Ibland skildrar vi människor som finns runtomkring oss ganska endimensionellt, kanske rentav aningen fördomsfullt och utan större medkänsla. Det gäller att ha respekt för den man träffar, oavsett vad man tycker om hen. Lyssna. Se sammanhangen. Vi vill nog alltid veta mer; men hur nära kan man gå?

Hur förbereder man sig inför mötet? Var ska vi träffas?  Hur hanterar vi källor? Anonyma källor? Frågorna är många.

Utan människor, inga reportage. Så enkelt är det. ”Det gäller att hitta en bara människa. Och sedan behandla den väl.”

Vi behöver påminnas och inspireras, på den här kursen av bl a Tom Alandh och Katarina Gunnarsson. Hur gör de, hur tänker de? Med empati men utan sympati, säger en del gäller vid skildringen av människor. Vi bjuder in vinnare av Wendela-priset.

Vi vänder också blicken mot oss själva; hur ser vi på omgivningen? Sätter vår egen moralkompass gränser för oss själva som journalister i mötet med människor i olika miljöer som känns främmande?

 

BRA ATT VETA

  • Kurs och resa är kostnadsfria.
  • Om du blir antagen till kurs så har du möjlighet att boka boende på Calmar Stadshotell till ett avtalspris på 616 konor/natt inkl. moms. I priset ingår frukost och kvällssoppa.
  • Mer information om hur du bokar kommer vid ett eventuellt antagningsbesked.
  • Fojo har flyttat och finns numera på Universitetskajen, bara några minuter från Kalmar C.