Kursansvarig: Nina Hjelmgren
Datum: 9-13 mars 2020
Ort: Kalmar
Senaste ansökningsdag: 26 november 2019

Brott och straff tillhör de mest prioriterade politiska utmaningarna i dagens Sverige. Organiserad brottslighet, gängkriminalitet och skjutningar utgör ett allt större hot – även på mindre orter. Ändå saknar många redaktioner både kriminalreportrar och rutiner för att bevaka rättsområdet. Journalistiken löper därmed risk att hamna i knäet på polisens och andra myndigheters kommunikationsavdelningar.

Den här kursen riktar sig till tidnings-, radio- och tevereportrar plus frilansare som vill vässa sin förmåga att hitta egna nyheter, granska rättsväsendet och ge de starka berättelserna.

Vilka handlingar och beslut har jag rätt att ta del av? Hur tar jag mig förbi pressmeddelanden och talespersoner? Vilka källor är värda att odla? Och hur ackumulerar jag mina kunskaper för att bli långsiktigt framgångsrik?

Under kursen möter deltagarna också:

  • Joakim Palmkvist, redaktör på SVT:s ”Veckans brott”, mångårig rättsreporter på Sydsvenskan och författare till flera böcker om grova brott. Tema: Att kartlägga den egna ortens livsstilskriminella.
  • Kerstin Weigl, reporter på Aftonbladet, vinnare av Lukas Bonniers journalistpris och aktuell med boken ”I händelse av min död”. Tema: Mäns våld mot kvinnor/Att intervjua brottsoffer och anhöriga.

 

BRA ATT VETA

  • Kurs och resa är kostnadsfria.
  • Om du blir antagen till kurs så har du möjlighet att boka boende på Calmar Stadshotell till ett avtalspris på 616 konor/natt inkl. moms. I priset ingår frukost och kvällssoppa.
  • Mer information om hur du bokar kommer vid ett eventuellt antagningsbesked.
  • Fojo har flyttat och finns numera på Universitetskajen, bara några minuter från Kalmar C.