Kursledare: Cathrine Gyldensted
Datum: 17-21 februari 2020
Ort: Kalmar
Senaste ansökningsdag: 26 november 2019

Klimatet är en ödesfråga. Enligt forskningen ser det dystert ut; värmerekord, skogsbränder, naturkatastrofer, smältande glaciärer, klimatflyktingar. Miljön, lokal och global politik, ekonomi och säkerhet påverkas av hur vi löser klimatkrisen. Det är stora frågor. Så stora att många riskerar slå dövörat till när det istället krävs handling.

Vad har journalistiken med det att göra? Där kommer kreativ journalistik in!

Cathrine Gyldensted var grävande journalist och programledare på Danmarks Radio innan hon studerade vidare i bl a USA. Hon är författare till Handbok i konstruktiv journalistik och internationellt efterfrågad på området. Hon har byggt upp forskningsområdet och har i sina studier kommit fram till att konstruktiv journalistik engagerar medborgarna. Cathrine har också börjat titta på det hon kallar polariserade nyheter och dess effekter.

Den här kursen handlar om hur vi rapporterar om allvarliga klimatförändringar utan att lämna läsarna handlingsförlamade. Konstruktiv journalistik hämtar kunskap från den psykologiska forskningen, om vad som inspirerar till engagemang och handling. Vi tittar också på vad forskningen säger om vad som engagerar och när man kopplar ur

  • via intervjuteknik
  • via nyskapande debattformer
  • via verktyg från psykologisk forskning

Brittiska The Guardian är ett av mediehusen som sedan länge arbetar med konstruktiv journalistik. I våras skärpte de språket när de skriver om miljö och klimat. Tidningen har haft stora satsningar på klimatfrågan och har publicerat över 23 000 artiklar (30/9-2019). Vi studerar The Guardian och andra mediehus som arbetar med konstruktiv journalistik och bjuder in klimatjournalist från the Guardian.

 

BRA ATT VETA

  • Kurs och resa är kostnadsfria.
  • Om du blir antagen till kurs så har du möjlighet att boka boende på Calmar Stadshotell till ett avtalspris på 616 konor/natt inkl. moms. I priset ingår frukost och kvällssoppa.
  • Mer information om hur du bokar kommer vid ett eventuellt antagningsbesked.
  • Fojo har flyttat och finns numera på Universitetskajen, bara några minuter från Kalmar C.