Kursledare: Lena Grape Lilliehorn
Datum: 9-13 dec 2019
Ort: Kalmar
Senaste ansökningsdag: 29 maj 2019

Du har gjort hela grundjobbet; research, intervjuer, faktakoll etc. Nu är det “bara” presentationen kvar. Hur ska du locka publiken, läsarna, tittarna?

I en tid när det visuella berättandet är viktigare än någonsin behöver vi alla träna och utveckla våra förmågor som journalister så långt vi kan. Lära oss nya saker. Under flera år har Fojokursen “Grafisk storytelling” erbjudit kunskaper om snabba lokaliseringskartor, lättbegripliga diagram och annan förklarande journalistik med hjälp av grafik.

Det kommer vi att fortsätta med. Men nu vill vi prova att ta kursen ett steg till. Göra version 2.0, kanske man kan säga. Vi vill att du ska få träna på att berätta historier på ett tydligare sätt, som talar till både känslor och logik. Att du hittar din röst och vässar din virtuositet. Använder flera grafiska uttryck tillsammans för att berätta bättre.

Kursen har fokus på webb, särskilt i mobilen, men allt vi producerar ska fungera i papper också. Vi undersöker också hur “Mästarnas mästare”, de som är bäst i världen på grafik, gör i sitt arbete.

Du bör vara bekant med Adobe Illustrator. Om du har en idé som du vill jobba grafiskt med, ta med den. Och kanske har du redan gått “Grafisk storytelling”? För dig kan höstens kurs bli en fortsättning och utveckling.