Kursledare: Annelie Frank
Datum: 8 april 2020
Ort: Göteborg
Senaste ansökningsdag: 10 mars 2020

Faktakoll har alltid varit en del av det journalistiska arbetet, men i digitaliseringens spår krävs ständigt nya verktyg och metoder för att information ska kunna kontrolleras.
Faktakoll, eller det mer använda engelska fact-checking, handlar inte bara om traditionell källkritik, utan också om att spåra och avslöja desinformation på nätet och kontrollera sanningshalten i makthavares påståenden.

Den här kursdagen är till för dig som vill ha bättre koll på de grundläggande verktygen för att kunna kontrollera ovanstående, som till exempel research på Facebook och bildkontroll. Kursen vänder sig alltså inte till dig som har tidigare erfarenhet av detta.

Det blir många praktiska övningar med verktyg som är enkelt tillgängliga, lätta att använda och som du direkt kan komma i gång med i ditt dagliga arbete. Det blir också inspirerande exempel från andra delar av världen, genomgångar om bland annat krafterna bakom desinformation och informationspåverkan, varför fact-checking är viktigt och de internationella principerna för att granska makthavares uttalanden.

 

BRA ATT VETA

  • Kursen är kostnadsfri.
  • Kurslokal är Opalen, Engelbrektsgatan 73

TILL ANSÖKAN >>