Kursledare: Helena Löfving
Datum: 12-16 okt 2020
Ort: Online, (Zoom)
Senaste ansökningsdag: 27 maj 2020

Begreppet datajournalistik har funnits med ett tag nu, men vad innebär det egentligen?
I vilken ände ska man börja för att själv komma igång, eller för att bli mer insatt som arbetsledare?

Under den här kursen får du arbeta praktiskt med att hämta statistik från databaser och med att rensa, sortera och sammanställa data. Du får lära dig flera interaktiva verktyg för att visualisera materialet, och vi går också igenom grunderna för kartor och geodata.

Du kommer att få tips på hur man får in datajournalistik i det dagliga redaktionella arbetet, och vi resonerar kring analys, källkritik och datajournalistikens betydelse i såväl snabb nyhetsjournalistik som i längre, undersökande projekt.

I kursen ingår workshops i Excel och i verktygen Infogram, Datawrapper, Flourish och Google My maps. Du kommer också att lära dig att publicera visualiseringarna digitalt.

Varje kursdeltagare tar med sig en idé från sitt eget arbete, som efter kursen ska kunna publiceras. Det kan vara en Excelfil eller en idé om en eller flera databaser att utforska.

Ta också med en egen dator med Excel installerat.

Värt att notera: Det krävs inga förkunskaper för att delta, vilket gör att kursen kommer att hållas på en grundläggande nivå. Vi välkomnar alla, men särskilt arbetsledare och redaktörer som vill lära sig mer om vad datajournalistik innebär i praktiken.

 

BRA ATT VETA

  • Kurs och resa är kostnadsfria.

TILL ANSÖKAN >>