Vad är människosmuggling?

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Människosmuggling är inte samma sak som människohandel (trafficking), eftersom den som anlitar en människosmugglare är medveten om affärstransaktionen, medan trafficking förknippas med hot, våld och lögner. Det betyder inte att det alltid finns en tydlig distinktion mellan de två, exempelvis förekommer det att människor som tror att de slutit avtal med en människosmugglare (som i vissa länder uppträder som ett slags resebyrå) upptäcker att de i stället hamnat i klorna på traffickers.

Människosmugglare kan också drivas av högst olika motiv – många är skrupellösa kriminella som bara vill tjäna pengar. Men det finns också de som smugglar människor för att hjälpa.

Journalistnätverket The Migrants' Files (där bland annat Sydsvenska Dagbladet ingår) startade sommaren 2015 en kartläggning av The Money Trails, bland annat för att granska de summor som går till kriminella nätverk.

themigrantsfiles kartaThe Migrants' Files

 

Tillbaka till förstasidan. 

Phone: +46 (0) 480 44 64 00 Address: Linnéuniversitetet, fojo, 391 82 Kalmar, Sweden Visiting Address: Gröndalsvägen 19, 392 36 Kalmar, Sweden Email: fojoinfo@lnu.se